Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Mona Lisa of Pop”, piesa centrală a unei expoziții la Londra
david bowie, foro brian duffy, aladdin sane exhibition, southbank centre

„Mona Lisa of Pop”, piesa centrală a unei expoziții la Londra

„Mona Lisa of Pop”, celebra fotografie a lui David Bowie realizată de Brian Duffy, constituie piesa centrală a unei expoziții în Londra ce marchează aniversarea albumului din 1973 al muzicianului.

Celebrul fulger pe pleoapa închisă a lui David Bowie ar fi fost o emblemă minusculă pe pometele starului rock dacă celebrul fotograf Brian Duffy nu ar fi intervenit. „I-a spus make-up artistului «Nu, nu, nu așa»”, a povestit fiul fotografului, Chris, potrivit The Guardian. Așa că Brian Duffy a luat un ruj pentru a desena un contur al unui fulger mult mai mare și s-a născut Aladdin Sane.

Bowie, care se transforma din Ziggy Stardust, personajul său anterior, în Aladdin Sane, a insistat pentru un fulger. Ședința foto a durat mai puțin de o oră.

Fotografia este piesa centrală a unei expoziții pentru a 50-a aniversare a albumului „Aladdin Sane” al lui Bowie, care a fost lansat cu 100.000 de comenzi în avans, ajungând direct pe locul întâi în topuri.

Imaginea lui Duffy a devenit „Mona Lisa muzicii pop”, potrivit fiului său, care e curatorul expoziției de la Southbank Centre din centrul Londrei și care a scris cartea „Aladdin Sane 50: The definitive celebration of Bowie’s most iconic album and music’s most famous photograph”.

Camille Paglia, cercetătoare feministă din SUA, a descris fotografia drept „una dintre cele mai emblematice și influente imagini artistice din ultima jumătate de secol, reprodusă sau parodiată în publicitate, mass-media și divertisment în întreaga lume”.

Un simbol de care s-a agățat o nouă generație

La începutul anilor ’70 – o perioadă de tulburări socio-economice și „distopie generală” – muzica inovatoare a lui David Bowie, personalitățile lui extraordinare și ambiguitatea lui sexuală au reprezentat o „revoluție completă”, a mai spus Chris Duffy, adăugând: „Fulgerul a devenit un simbol de care s-a agățat o nouă generație”.

Expoziția face parte din seria de evenimente organizate la Southbank Centre pentru a marca aniversarea albumului, ce va cuprinde muzică live, dezbateri și poezie.

Muzicienii Anna Calvi, Jake Shears de la Scissor Sisters, Tawiah, Roxanne Tataei și Lynks vor aduce un omagiu muzicianului interpretând cele 10 piese de pe albumul, printre care „The Jean Genie” și „Drive-In Saturday”.

Biblioteca Națională de Poezie a comandat unor zece poeți să scrie versuri noi ca răspuns la piesele de pe album, iar acestea vor fi prezentate live pe scenă.

David Bowie a murit din cauza unui cancer în 2016, la vârsta de 69 de ani, lăsând în urmă 26 de albume care au inspirat o generație de artiști aspiranți la statutul de star rock. Brian Duffy, care a documentat în mod viu anii ’60 cu fotografiile sale de modă și pop, a murit în 2010.

Expoziția „Aladdin Sane: 50 Years is at the Southbank Centre” este deschisă până pe 28 mai.