Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Muzee din lume marchează un secol de Suprarealism
salvador dalí edward james, lobster telephone, 1938

Muzee din lume marchează un secol de Suprarealism

Muzee din țări ca Franța, Belgia, Germania, Statele Unite și China marchează anul acesta un secol de Suprarealism cu expoziții ce reunesc capodopere ale genului, între care se află și lucrări de Victor Brauner.

În 1924, poetul francez André Breton s-a revoltat față de valorile lumii guvernate de realism și raționalitate. „Cuvântul «libertate» este singurul care mă mai emoționează”, scria Breton în Manifestul său suprarealist. Doar „omnipotența viselor”, mai scria el, putea elibera umanitatea. Crezul lui a inspirat un secol de poezii, picturi, sculpturi și multe altele.

Printre cele mai importante evenimente se numără expoziții organizate de Centrul Pompidou Paris, Muzeul de Artă Pudong, Hepworth Wakefield și Lenbachhaus Munchen.

Centrul Pompidou Paris

Centrul Pompidou din Paris a organizat cea mai mare expoziție de artă suprarealistă din acest an, având în vedere că instituția se mândrește cu una dintre cele mai bogate colecții de artă suprarealistă din lume. „Imagine! 100 Years of International Surrealism” a fost deschisă la Royal Museums of Fine Arts Belgium din Bruxelles în februarie și va ajunge la Pompidou în 4 septembrie. De la Paris, va merge la Kunsthalle Hamburg și la Fundación Mapfré Madrid, urmând să își încheie parcursul la Philadelphia Museum of Art în 2026.

Fiecare muzeu partener va adăuga nucleului propria colecție de artă suprarealistă.

Muzeul de Artă Pudong

Muzeul de Artă Pudong din Shanghai găzduiește „Fantastic Visions: 100 Years of Surrealism”, organizată împreună cu National Galleries of Scotland, care împrumută mai mult de o sută de lucrări create de 50 de artiști, între care Salvador Dalí, René Magritte, Dorothea Tanning, Joan Miró și Leonora Carrington. Acestea sunt prezentate în premieră publicului chinez, alături de diverse obiecte care au aparținut artiștilor.

Expoziția „Fantastic Visions: 100 Years of Surrealism” este deschisă până la finalul lunii august 2024.

Eesti Rahva Muuseum

„Surrealism 100: Prague, Tartu and Other Stories” de la Eesti Rahva Muuseum (Muzeul Național Estonian) din Tartu deschide un dialog între suprarealismul ceh și cel estonian, națiuni care au împărtășit „o istorie complicată sub influența Uniunii Sovietice în secolul XX”.

Praga a fost unul dintre cele mai importante centre ale suprarealismului în timpul apariției sale, iar rezidenții săi avangardiști au păstrat o strânsă legătură cu omologii lor parizieni.

Expoziția poate fi vizitată până în 8 septembrie 2024.

Kunsthalle Vogelman

„Surrealism: Worlds in Dialogue”, inaugurată la sfârșitul verii la Kunsthalle Vogelmann din Heilbronn (Germania), pune canonul suprarealist în conversație cu succesorii săi contemporani, demonstrând cât de profund ghidează zeitgeistul temele și procesele mișcării. Artiști precum Yves Tanguy, René Magritte și Claude Cahun sunt asociați cu unii ca Cindy Sherman, Sarah Lucas și David Lynch.
Sunt expuse aproximativ 120 de obiecte, de la picturi și lucrări pe hârtie până la filme și o instalație de realitate augmentată.

„Surrealism: Worlds in Dialogue” e deschisă la Kunsthalle Vogelmann, în perioada 3 august 2024 – 5 ianuarie 2025.

Lenbachhaus Munchen

„But Live Here? No Thanks: Surrealism + Anti-Fascism” poate fi vizitată în Lenbachhaus din Munchen, între 15 octombrie 2024 și 2 martie 2025.

Suprarealismul, cu tot interesul său pentru vise și subconștient, s-a născut în contextul politic și moral al Primului Război Mondial. Acoliții săi au denunțat toate formele de opresiune socială, de la fascism la colonialism și autoritarism.

Expoziția de la Munchen îi cuprinde pe artiștii Manuel Álvarez Bravo din Mexic, pictorul și sculptorul român Victor Brauner, expresionistul abstract chilian Roberto Matta și pictorița spaniolă Maruja Mallo.

Hepworth Wakefield

„Forbidden Territories: 100 Years of Surreal Landscapes” de la Hepworth Wakefield, în nordul Angliei, explorează decorurile fantastice ale operelor suprarealiste, unde flora și fauna fuzionează și corpurile se contorsionează dincolo de recunoaștere, cu efecte tentante și respingătoare. Lucrări de artă grupate istoric și tematic asociază cercul intim al lui Breton din anii 1920 cu următoarea generație de suprarealiști, precum Man Ray și Lee Miller, și cu practicieni contemporani.

Expoziția de la Hepworth Wakefield este deschisă din noiembrie 2024 până în aprilie 2025.

Foto: „Lobster Telephone”, de Salvador Dalí și Edward James © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, DACS, London, 2023