Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul național olandez al fotografiei, într-o impozantă clădire istorică renovată
nederlands fotomuseum © renner hainke worth zirn architecten, wdjarchitecten

Muzeul național olandez al fotografiei, într-o impozantă clădire istorică renovată

Muzeul național olandez al fotografiei, Nederlands Fotomuseum, va fi deschis în 2025 într-o clădire impozantă din Rotterdam. Muzeul va fi mutat într-un depozit istoric recent renovat, situat în portul Rijnhaven, ce va oferi un nou sediu pentru colecția națională de peste 6 milioane de fotografii.

Clădirea de opt etaje va include spații de expoziție dedicate, facilități permanente pentru a găzdui colecția, o librărie și o bibliotecă de fotografie, săli de educație, cafenea muzeală și un restaurant pe acoperiș cu vedere panoramică. Achiziționarea noii clădiri îndeplinește angajamentul de lungă durată al Nederlands Fotomuseum de a dezvolta un loc de întâlnire dinamic și o platformă internațională pentru fotografie.

Birgit Donker, director al Nederlands Fotomuseum, a declarat: „Este fantastic că suntem în măsură să realizăm acest vis. O clădire proprie – o clădire istorică complet renovată – în care putem primi cu generozitate vizitatorii, cu un punct central de evidențiere a colecțiilor noastre neprețuite și șase etaje imense pentru a împărtăși povești vizuale și a conecta oamenii. Santos va fi locul în care fotografia va fi celebrată din plin, de la fotografiile de amatori până la fotografia de artă și tot ceea ce vine cu ea”.

Clădire istorică neglijată, transformată în bijuterie arhitecturală

Prin cumpărarea noii clădiri, care a fost posibilă datorită unei donații de 38 milioane de euro din partea fundației Droom en Daad, este asigurat faptul că Nederlands Fotomuseum va rămâne în Rotterdam. Deschiderea depozitului nou renovat, cunoscut sub numele de Santos, este planificată pentru anul 2025. Până atunci, muzeul va rămâne deschis în complexul Las Palmas, unde se află din 2007.

Clădirea Santos, clasificată monument național, este o bijuterie ascunsă pe Rijnhaven, în Katendrecht. Arhitecții J.P. Stok Wzn și J.J. Kanters au proiectat depozitul în numele N.V. Blauwhoedenveem, care l-a inaugurat în 1903 și l-a folosit ca depozit pentru cafeaua braziliană. Din 2012, grupul german de design stilwerk a transformat clădirea istorică neglijată într-o bijuterie arhitecturală.

Santos este unul dintre cele mai bine conservate depozite din Țările de Jos, cu un interior în stare aproape originală. Renovarea a fost realizată cu atenție de antreprenorul Burgy din Leiden. Inițial, clădirea avea șase etaje aproape identice, cu o structură de coloane din fontă. Sub întreaga suprafață a clădirii se află un subsol. În mijloc, a fost construit un atrium generos, cu o scară centrală. Clădirii istorice i-au fost adăugate două etaje, dintre care cel superior este învelit de o „coroană” cu o fațadă semitransparentă. Ușile depozitului se deschid atât pe partea de sud, cât și pe cea de nord.

Colecția și Fondul Wertheimer

Perioada următoare va fi folosită pentru a pregăti în continuare clădirea pentru Nederlands Fotomuseum. Aceasta include un depozit nou și permanent pentru colecție, cu 175 de arhive valoroase de la Ed van der Elsken și alții; dagherotipuri timpurii; și lucrări contemporane ale unor fotografi precum Erwin Olaf și Dana Lixenberg. Noul muzeu va acorda și un loc de frunte „Galeriei de Onoare a Fotografiei Olandeze”, o expoziție care spune povestea fotografiei din Țările de Jos, din 1842 până în prezent.

Nederlands Fotomuseum a fost înființat în 2003, datorită, în parte, moștenirii lui Hein Wertheimer, un fotograf amator care, la moartea sa, a lăsat 22 de milioane de florini pentru a stimula fotografia și pentru a înființa un muzeu al fotografiei olandeze. Moștenirea sa, cunoscută sub numele de Fondul Wertheimer, este gestionată de Fondul cultural al Prințului Bernhard, de la care muzeul primește o contribuție anuală.