Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Noi și ele, o privire asupra lumii animalelor – Felix Aftene: „Lucrările mele nu caută să ascundă sloganuri sub culori”
felix aftene

Noi și ele, o privire asupra lumii animalelor – Felix Aftene: „Lucrările mele nu caută să ascundă sloganuri sub culori”

Lucrări create de pictorul ieșean Felix Aftene în ultimii șapte ani vor fi expuse în perioada 27 iunie – 30 iulie, în Cabinetul de Cartografie din Palatul Brukenthal.

Vernisajul este programat pe 27 iunie, la ora 15:00, în curtea palatului din Sibiu, iar curatorul expoziției este dr. Alexandru Constantin Chituță.

Aftene, care de-a lungul anilor a abordat o varietate de tehnici, a semnat diferite serii, precum „Îmblânzitorul de păsări”, „Mustața lui Dali”, „Venus și Amor”, „Cronos” și „Himeră”.

La Sibiu, în 2011, a participat la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal la expoziția „Nato Come Home”, plecând de la un fapt istoric, extinderea Alianței Nord-Atlantice în sud-estul Europei.

Acum, el revine cu o expoziție intitulată sugestiv „Noi și ele, o privire asupra lumii animalelor”, despre care curatorul spune că abordează o temă importantă din viața artistică a lui Felix Aftene, „poate cea mai importantă de până acum, dacă ne gândim la numărul lucrărilor, dar și la timpul alocat (lucrările prezentate fiind realizate în intervalul 2014-2021)”.

Lucrările prezentate aici au mai fost expuse în diferite proiecte, cel mai recent – în toamna anului 2021 – în expoziția „Noi și ele, o privire asupra lumii animalelor”, la Muzeul Colecțiilor de Artă – Muzeul Național al României din București, și sunt prezentate în volumul „Felix Aftene, Architectures of memory/ Arhitecturi ale memoriei”, apărut la editura Polirom în 2016.

De-a lungul timpului, în creația artistului au apărut animale, păsări, melci, insecte, atât în pictură, cât și în sculptură și video.

„Dacă privim cu atenție lucrările și titlul acestora vom observa ca în lumea aceasta a animalelor omul are un rol binedefinit. Felix Aftene este pictorul omului în diferite ipostaze, părți ale istoriei, în comunitate, în diferite condiții, fapte sau acțiuni umane. Condiția omului este astfel realizată în legătură cu natura și lumea animalelor, omul fiind încă de la Creație – Coroana acesteia”, spune curatorul.

Aftene: Expoziția nu este un manifest ecologic

Artistul afirmă: „Rolul meu, ca artist, nu e acela de a crea și de a susține o morală. Expoziția mea nu e un manifest ecologist, iar lucrările mele nu caută să ascundă sloganuri sub culori. Ca orice creator, eu vin doar cu o propunere de dialog, mărturisind vizual partea mea de poveste, una care este, în fond, extrem de personală și inevitabil subiectivă. Dincolo de ea, se află o întreagă lume, la rândul ei plină cu povești personale de toate felurile. Așa încât, prin această expoziție nu fac altceva decât să propun un loc de întâlnire a poveștii mele cu poveștile oamenilor care o vizitează. Iar concluziile nu pot să-­mi aparțină, căci fiecare dintre noi, cei înzestrati cu rațiune și cu capacitatea de a ne înțelege sentimentele, vom ști să găsim, cu ajutorul celor cinci procente care ne asigură diferența, modul propriu de a ne raporta la celelalte nouăzeci și cinci la sută procente. Care ne vorbesc la rându-le despre noi înșine”.

Universalitatea mesajului artistic al lucrărilor lui Felix Aftene, adaugă curatorul, reiese și prin masca care acoperă fața personajului.