Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nou muzeu în Lisabona cu lucrări de artă confiscate de la unul dintre cei mai importanți colecționari portughezi
beautiful,view,to,ccb,(centro,cultural,de,belém),museum,building

Nou muzeu în Lisabona cu lucrări de artă confiscate de la unul dintre cei mai importanți colecționari portughezi

Un nou muzeu de artă contemporană care urmează să fie deschis în Lisabona, în octombrie, va cuprinde opere de artă dintr-o colecție care a fost confiscată anterior de stat de la un colecționar portughez de top.

Colecția magnatului José „Joe” Berardo, cunoscută sub numele de Colecția Berardo, a fost confiscată de statul portughez în 2019, după ce Berardo nu a reușit să plătească la trei bănci portugheze datoria de peste 1 miliard de euro pe care o avea. Operele de artă au fost plasate ca garanție pentru împrumuturile bancare. Berardo a fost arestat pentru presupusă fraudă în 2021, dar a fost eliberat ulterior pe cauțiune.

Picasso, Miró și Bacon, în colecție

Colecția Berardo include mai mult de 900 de lucrări de artă semnate de unii ca Pablo Picasso, Joan Miró, Piet Mondrian, Gerhard Richter și Francis Bacon. În 2006, casa de licitații Christie’s a evaluat-o la 316 milioane de euro.

Ea va face parte din prezentarea inaugurală la Muzeul de Artă Contemporană (Museu de Arte Contemporânea/Centro Cultural de Belém) pe 28 octombrie, potrivit Centro Cultural de Belém (CCB). Printre expoziții se numără Colecția Ellipse, Colecția Teixeira de Freitas și o prezentare personală a artistei belgiene Berlinde de Bruyckere.

„Este un moment foarte important de afirmare a multiplelor valențe ale Centro Cultural de Belém, permițând dialogul între artele vizuale, arhitectură și artele spectacolului”, a declarat pentru Artnet un purtător de cuvânt al muzeului.

Cu o suprafață de peste 300.000 de metri pătrați, CCB este principalul complex de artă și cultură din Lisabona. Muzeul Berardo Collection este găzduit în centrul expozițional al complexului din iunie 2007.

Colecția Berardo nu este însă singura controversată. Colecția Ellipse a fost alcătuită de bancherul João Rendeiro, care a dat faliment și a fugit din țară în septembrie 2021. El a fost arestat în Africa de Sud un an mai târziu și, în decembrie 2022, s-a sinucis în închisoare.