Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Numele real al lui Banksy ar putea fi dezvăluit într-un proces deschis de doi colecționari
monkey queen, banksy

Numele real al lui Banksy ar putea fi dezvăluit într-un proces deschis de doi colecționari

Numele real al artistului stradal Banksy, despre care se spune că e originar din Bristol, ar putea fi dezvăluit într-un proces deschis de doi colecționari în legătură cu autenticitatea unei lucrări, confirmare pe care o așteaptă de trei ani.

Este vorba despre un exemplar „Monkey Queen” (2003) dintr-o serie limitată în care regretata regină Elizabeth II e înfățișată ca un primat purtând bijuterii.

După ce de trei ani așteaptă un răspuns privind autenticitatea lucrării din partea companiei artistului, Pest Control, colecționarii Nicky Katz și Ray Howse au decis să o dea în judecată invocând nerespectarea contractului. Ei învinuiesc site-ul Pest Control, unde este precizat că eliberează un certificat de autenticitate pentru „picturi, gravuri, sculpturi și alte încercări de creativitate”. Acolo, certificatul este comparat cu „un ITP pentru lumea artei”.
„Înseamnă că puteți cumpăra, vinde sau asigura o operă de artă știind că este legitimă și că nu va scădea”, spune Pest Control.

Diferite variante ale identității

La finalul anului trecut, BBC a dezvăluit un vechi interviu cu artistul englez. Banksy, care timp de decenii și-a păstrat identitatea ascunsă, și-a confirmat prenumele real – Robert / Robbie – în urmă cu două decenii, în timp ce vorbea la BBC despre faptul că oamenii au dreptul să iasă și să-și picteze orașele.

Adevărata identitate a lui Banksy a fost subiectul unor documentare și investigații timp de zeci de ani, dar se pare că misteriosul artist stradal și-a confirmat adevăratul prenume încă din 2003.

Recunoașterea lasă totuși loc pentru ca Banksy să fie mai multe persoane, inclusiv Robert Del Naja, cunoscut și sub numele de 3D, membru al grupului Massive Attack. Robbie ar putea fi de asemenea o poreclă pentru Robin Gunningham – care s-a născut pe 28 iulie 1973, în Yate. Gunningham a crescut în Easton și a studiat la Bristol Cathedral School. Povestea spune că Gunningham a început să poarte numele de Robin Banks, care a devenit apoi Banksy.

Banksy, cunoscut pentru imaginile sale bazate pe stenciluri, s-a descris mereu ca un „vandal de calitate” care ridiculizează autoritatea prin lucrări plasate în locuri publice.
„Love is in the Bin”, parțial distrus de artist, a fost vândut cu mmai mult de 18,5 milioane de lire sterline la o licitație din 2021, în timp ce printurile lui semnate se vând cu sume de cinci și șase cifre. Pest Control a fost înființată de artist în 2008, după ce printuri false au fost vândute online, și joacă un rol cheie pe piața lucrărilor sale.

Acțiunea legală, singura opțiune

Katz și Howse spun că au încercat în zadar să obțină un verdict din partea Pest Control dacă „Monkey Queen” este unul dintre printurile autentice ale lui Banksy, dintr-o ediție limitată de 150 de exemplare.

Ei au cumpărat lucrarea în 2020, pentru 30.000 de lire sterline, de la moștenitoarea unui cunoscut colecționar Banksy, decedat recent. Au trimis-o la Pest Control, menționând că nu ltiu să existe un document care să o ateste și să detalieze istoricul ei.

Katz, colecționar londonez în vârstă de 65 de ani, consideră că „Monkey Queen” valorează între 55.000 și 70.000 de lire sterline și este indignat de întârzierea celor de la Pest Control. Este de părere că acțiunea legală este acum singura opțiune.

„Am dat în judecată Pest Control pentru încălcarea contractului. Au avut la dispoziție trei ani să facă ceea ce i-am plătit [50 de lire sterline], să facă și,  după orice standard, este suficient timp pentru a rezolva situația”, citează The Guardian.

De cealaltă parte, Pest Control se laudă cu un serviciu robust și spune că a emis până în prezent mii de certificate de autenticitate.