Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O natură moartă pictată de Paul Cézanne în tinerețe ar putea ascunde un portret al artistului
cam 1955.73 01

O natură moartă pictată de Paul Cézanne în tinerețe ar putea ascunde un portret al artistului

Un restaurator al Muzeului de Artă din Cincinnati a descoperit ceea ce ar putea fi un autoportret al tânărului Paul Cézanne, sub o natură moartă pictată de artist pe când avea aproximativ 26 de ani.

Serena Urry se afla în mijlocul unei examinări de rutină a tabloului „Still Life with Bread and Eggs/ Natura moartă cu pâine și ouă” (1865) al lui Cézanne, pentru a vedea dacă lucrarea avea nevoie de curățare, când a descoperit mici crăpături sub care strălucea o vopsea albă ce în mod clar nu făcea parte din natura moartă, conform unui comunicat al muzeului.

Un portret bine definit, ascuns sub natura moartă

Ea a expus pictura la raze X. Imaginile digitale rezultate au dezvăluit un „portret bine definit” ascuns sub natura moartă, cu trăsături care sugerează că subiectul lucrării recent descoperite ar fi putut fi Cézanne însuși.

„Toți cred că este un autoportret… El a pozat ca și cum ar fi un autoportret: cu alte cuvinte, se uită la noi, dar corpul lui este întors”, a declarat Urry pentru CNN. „Dacă ar fi portretul altcuiva, probabil ar fi complet frontal”, a adăugat ea.

Când a fost pictată „Natura moartă cu pâine și ouă”, Cézanne era încă sub vraja realiștilor precum Gustave Courbet și a picturilor baroce spaniole. Dar, în câțiva ani, lucrările sale aveau să fie incluse în primele expoziții impresioniste din anii 1870, iar mai târziu își va dezvolta stilul singular care a deschis calea artei moderne.

Potrivit muzeului, „Natura Moartă cu Pâine și Ouă” a fost achiziționată în 1955, un cadou de la filantropul și colecționarul Mary E. Johnson și este unul dintre cele două tablouri Cézanne din colecție. Până acum, „când am trecut de la două tablouri Cézanne la trei odată cu această descoperire”, a mai spus Urry.