Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O pictură furată de nazişti a fost returnată unei femei de naţionalitate olandeză în vârstă de 101 ani
Ilustraţie picturi

O pictură furată de nazişti a fost returnată unei femei de naţionalitate olandeză în vârstă de 101 ani

O pictură furată de nazişti, portretul lui Steven Wolters, a fost returnată unei femei de naţionalitate olandeză în vârstă de 101 ani, arată Smithsonian Magazine.

Această returnare, către Charlotte Bischoff van Heemskerck, are loc la aproximativ 75 de ani de la furtul în sine.

Opera a aparţinut tatălui femeii, Joan Hendrik Smidt van Gelder, care a încercat să păstreze colecţia sa de lucrări de artă plastică flamandă intactă, dar, în 1945, forţele naziste au ajuns să îi confişte bunurile. Portretul returnat în prezent a fost realizat de Caspar Netscher, în 1683.

Lucrarea va fi licitată

Pictura va fi licitată, în iulie, prin intermediul casei Sotheby’s, cu un preţ evaluat între 36.000 şi 61.000 de dolari.

Smidt van Gelder locuia în Arnhem, în Olanda, unde era directorul unui spital de pediatrie. De obicei, vizita galeriile de artă sau persoanele care vindeau lucrări şi cumpăra orice îşi permitea. Astfel, a ajuns să fie proprietarul a aproximativ 30 de opere semnate de maeştri ai artei olandeze. Portretul lui Steven Wolters, opera în cauză, era expus în sufrageria familiei.

Când Germania nazistă a invadat Olanda, în 1940, teoretic, colecţia nu a mai valorat nimic. Atunci, Smidt van Gelder a adăpostit 14 lucrări într-un seif al Amsterdam Bank din Arnhem.

Aproape cinci ani mai târziu, trupele germane au furat tot ce au putut din Arnhem, în momentul în care s-au retras. Printre lucrurile confiscate s-au numărat şi cele 14 opere ale lui van Gelder.

După război, doar opt lucrări au fost returnate familiei, dar nu portretul care i-a fost atât de drag Charlottei Bischoff van Heemskerck.

Opera a fost găsită prin intermediul Comisiei care se ocupă de arta furată în Europa, un ONG cu sediul la Londra. Reprezentanţii organizaţiei au aflat că opera a apărut într-o galerie din Düsseldorf în anii ’50, apoi a fost scoasă la licitaţie în Amsterdam, în 1969. Un colecţionar privat a cumpărat lucrarea, în 1971, iar reprezentanţii Comisiei au negociat cu respectivul colecţionar, pentru a returna pictura.