Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O pictură oferită unui muzeu englez ar putea fi prima imagine autentică a mamei lui Oliver Cromwell
cromwell museum

O pictură oferită unui muzeu englez ar putea fi prima imagine autentică a mamei lui Oliver Cromwell

O pictură oferită unui muzeu englez ar putea fi primul portret autentic al mamei lui Oliver Cromwell, potrivit unui istoric.

Portretul lui Elizabeth Steward datează din secolul 17 și a fost cumpărat în anii 1990 de la administratorii patrimoniului conților de Sandwich, susținători ai lui Cromwell.

Istoricul Stuart Orme, curatorul Cromwell Museum, a declarat pentru BBC că până în prezent era considerat că nu există vreun tablou autentificat al părinților lui. Proveniența reprezintă un argument puternic că acesta este un tablou autentic, însă este necesară o cercetare detaliată.

Uleiul pe pânză a fost cumpărat de un colecționar din St Albans și depozitat în podul casei lui, deoarece nu avea loc să îl expună. El l-a oferit muzeului din Huntingdon, în Cambridgeshire, unde a fost restaurat și acum este expus public pentru prima dată.

Deși tabloul nu este semnat sau datat, restauratorii au confirmat că a fost pictat undeva la jumătatea secolului 17 și că materialele folosite și stilul se potrivesc perioadei.

Elizabeth Steward s-a născut în 1565, în Ely, Cambridgeshire. Ea s-a căsătorit cu Robert Cromwell din Huntington, după ce primul soț și copilul lor au murit, iar cu acesta a avut șase fiice și un fiu, Oliver. După decesul celui de-al doilea soț, în 1617, ea a trăit cu familia fiului ei în Huntingdon, St Ives și în Ely. A murit în 1654, la un an după ce Cromwell a devenit Lord Protector.

Cromwell a sprijinit forțele parlamentare în înfrângerea lui Charles I în timpul Războiului Civil, care a rezultat cu încarcerarea și decapitarea monarhului. După asta, el a devenit Lord Protector. A fost singurul om de rând care a devenit conducător în istoria britanică. În acea funcție, a permis toleranță religioasă, însă nu și pentru catolici.