Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Opere de patrimoniu din Benin, returnate de Franţa; Macron spune că acestea vor avea un “nou drum”

Opere de patrimoniu din Benin, returnate de Franţa; Macron spune că acestea vor avea un “nou drum”

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a vorbit, miercuri, despre ce înseamnă returnarea către Benin a 26 de opere de patrimoniu care au fost furate în timpul epocii coloniale, în secolul XIX. Ceremonia oficială a avut loc la Paris, la muzeul Quai Branly, arată france24.com.

Operele de valoare încep o călătorie de “întoarcere acasă”, a spus Macron.

Colecţia, numită şi “Comoara Abomey” a fost furată de autorităţi franceze în 1892 şi a fost expusă la Quai Branly înainte de livrarea către ţara din Africa de Vest.

De altfel, gestul de returnare vine ca răspuns la numeroase apeluri ale ţărilor africane, pentru recuperarea operelor ce fac parte din cultura lor şi sunt epuse în muzee din Europa.

La ceremonia oficială, Macron a spus că predarea operelor le dă ocazia “popoarelor africane să îşi spună povestea prin intermediul artefactelor care le aparţin”.

Această restituire constituie un precedent în ceea ce priveşte ţările europene cu un trecut colonial, mai arată france24, care subliniază că istoricii francezi cred că că aproximativ 90 la sută din patrimoniul Africii se află în Europa. De altfel, Quai Branly deţine 70.000 de obiecte ale culturii africane, în timp ce British Museum are cu zeci de mii mai multe.

Transferul oficial al celor 26 de piese va fi semnat la Paris, pe 9 noiembrie, iar livrarea va avea loc câteva zile mai târziu.