Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Otero, Tinguely și Klee din colecția Pierre Boulez, adjudecate la Paris
alejandro otero, el pote rojo iii, artcurial

Otero, Tinguely și Klee din colecția Pierre Boulez, adjudecate la Paris

Opere de artă din colecția compozitorului și dirijorului francez Pierre Boulez (1925 – 2016) au fost scoase la vânzare prin Artcurial, la Paris. Boulez, care a făcut controversata afirmație „toată arta trecutului trebuie distrusă”, deținea lucrări ale unor importanți artiști moderniști.

Un portret în creion din 1957 al compozitorului și dirijorului Igor Stravinski, realizat de Alberto Giacometti, a avut o estimare minimă de 30.000 de euro, iar pictura abstractă „Iarnă” (1983), de Maria Helena Vieira da Silva a fost evaluată la 80.000 – 120.000 de euro. Ambele au rămas nevândute.

Totuși, șase alte lucrări ale Mariei Helena Vieira da Silva și-au găsit cumpărători, ele fiind adjudecate contra unor sume cuprinse între 1.574 de euro și 34.768 de euro.

Cuprinzând picturi, acuarele, desene și gravuri, colecția de 57 de lucrări de artă și obiecte, precum o baghetă de dirijor de secol XIX, vândută pentru 2.886 de euro, stă mărturie a legăturilor pe care compozitorul le-a stabilit cu pictorii de-a lungul lungii sale cariere: Maria Helena Vieira da Silva, Alejandro Otero, Jean Tinguely, Alberto Giacometti, Joan Miró, Arnaldo Pomodoro, Zao Wou-Ki.

În plus, ea a inclus lucrări semnate Paul Klee, Jean Cocteau, Philip Guston, Pierre Soulages, Francis Bacon și Bernard Saby, între alții.

Lotul vândut cel mai scump în licitație

Lotul vândut cel mai scump în licitație este „El pote rojo III” (1948, foto), semnat Alejandro Otero, adjudecat contra sumei de 262.400 de euro. Lucrarea, ulei pe pânză parte din seria „Cafeteras”, a avut o estimare maximă de 90.000 de euro.

Între cele mai valoroase s-au aflat un ansamblu de 12 schițe realizate în 1983 pentru Fontaine Stravinsky de Jean Tinguely – mixed media, colaj pe hârtie -, vândut pentru 78.720 de euro, și „Neue Fassung Schaffendes Haupt – Miniaturartig”, de Paul Klee, acuarelă și cerneală pe hârtie, vândut pentru 62.976 de euro.

Un tablou neintitulat de Zau Wou-Ki din 1958, cerneală și acuarelă pe hârtie, a fost vândut pentru 57.728 de euro, dublu față de estimare, „Etude d’après Velasquez. Portrait du Pape Innocent X” (1989), litografie color de Francis Bacon, pentru 34.112 euro, și „Deuxième version du trityque 1944”, trei litografii color din 1989 de același Bacon, pentru 28.864 de euro.