Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Papa intenționează să viziteze Bienala de la Veneția din acest an
la biennale, bienala venetia, pavilion central, curatorial.ro

Papa intenționează să viziteze Bienala de la Veneția din acest an

Papa Francisc intenționează să viziteze Bienala de Artă de la Veneția din acest an, având în vedere că Sfântul Scaun a menținut o prezență aici încă din 2013.

A fost anunțat că Papa Francisc va ajunge la cea de-a 60-a ediție a Bienalei de la Veneția în 28 aprilie, parte dintr-o vizită de o zi planificată în orașul italian. Aceasta va fi prima dată când un Suveran Pontif va participa la bienală.

Suveranul Pontif, în vârstă de 87 de ani, va vizita pavilionul Sfântului Scaun, care va fi deschis anul acesta în închisoarea pentru femei de pe insula Giudecca din Veneția. Expoziția, intitulată „With my eyes”, este curatoriată de Chiara Parisi și Bruno Racine și este dedicată temei drepturilor omului, potrivit unui comunicat emis de Dicasterul pentru Cultură și Educație al Vaticanului.

Pavilionul Sfântului Scaun, inițiat de Papa Benedict XVI

Sfântul Scaun, guvernul Bisericii Catolice, a menținut o prezență la bienală din 2013. Pavilionul a fost inițiat de Benedict al XVI-lea, care a încurajat o relație reînnoită între Biserică și arte în timpul mandatului său papal.

Cel mai recent când un papă a efectuat o vizită pastorală în Veneția a fost în urmă cu 13 ani, când Benedict al XVI-lea a vizitat orașul în zilele de 7 și 8 mai 2011. Înainte de el, Ioan Paul al II-lea îl vizitase în 1985.

Papa Francisc a primit anul trecut aproximativ 200 de artiști – printre care Andres Serrano, cunoscut pentru „Piss Christ” – în Capela Sixtină a Vaticanului, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a colecției de artă contemporană a Vaticanului.

Papa Francisc, care locuiește în orașul-stat suveran Cetatea Vaticanului din Roma, plănuiește, de asemenea, să călătorească la Verona și Trieste în 2024. El nu a mai făcut o călătorie apostolică în Italia de când a vizitat Asti, în noiembrie 2022.

Bienala de Artă de la Veneția de anul acesta a invitat 322 de artiști, 90 de țări și-au anunțat participarea și vor fi organizate 30 de evenimente colaterale.

Cea de-a 60-a Expoziție Internațională de Artă, intitulată „Stranieri Ovunque / Foreigners Everywhere”, va fi deschisă publicului din 20 aprilie până în 24 noiembrie 2024, la Giardini și Arsenale. Este curatoriată de Adriano Pedrosa și organizată de La Biennale di Venezia. Avanpremiera va avea loc în zilele de 17, 18 și 19 aprilie, iar ceremonia de premiere și inaugurarea vor avea loc în 20 aprilie 2024.

România va fi reprezentată de proiectul „Ce este munca/ What Work Is”, de Șerban Savu, artist clujean, reprezentat de galeria Plan B. Acesta va fi expus în pavilionul național din Giardini și la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.