Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Parlamentarii elveţieni şi-au exprimat susţinerea pentru crearea unei comisii care va evalua operele de artă furate de nazişti
Ilustraţie picturi

Parlamentarii elveţieni şi-au exprimat susţinerea pentru crearea unei comisii care va evalua operele de artă furate de nazişti

Membri ai Legislativului elveţian şi-au exprimat susţinerea pentru crearea unei comisii independente care să evalueze operele de artă confiscate sau furate în timpul regimului nazist, informează swissinfo.ch.

În acest sens, a existat un vot unanim în Camera Deputaţilor. Parlamentarii au dat undă verde Guvernului pentru a crea o comisie specială. Aceasta din urmă va elabora recomandări privind operele de artă care au fost confiscate de către autorităţile naziste, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Parlamentarul social-democrat Jon Pult a afirmat că în alte ţări precum Germania, Franţa şi Marea Britanie au fost alcătuite asemenea grupuri de experţi

Respectiva comisie are un mandat extins, care permite şi evaluarea lucrărilor atribuite într-un „context colonial”.

Propunerile vor fi discutate în Senat

Ministrul elveţian de Interne, Alain Berset a afirmat că Executivul era pregătit să emită o lege în acest domeniu, dar a respins propunerile care detaliau cadrul legal.

Dezbaterile din Elveţia au loc după ce, în toamna anului trecut, expoziţia colecţiei Emil Georg Bührle a stârnit controverse.

Bührle şi-a construit averea din vânzarea de arme către Germania, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi a cumpărat artă care iniţial fusese confiscată de către regimul nazist.

Subiectul operelor confiscate de nazişti şi apoi vândute sau expuse în muzee devine tot mai actual, în lumea întreagă. La începutul anului, Curtea Supremă a SUA a analizat cazul capodoperei lui Camille Pissarro, „Rue St Honoré, apres-midi, effet de pluie”. Încă nu a fost dat un verdict în acest sens.