Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pastila Roz – Artă originală, la Art Machine. Introspecție, în expoziția „Things to a void in a black hole vacation”
pastila roz crossing the styx whispers from the underworld

Pastila Roz – Artă originală, la Art Machine. Introspecție, în expoziția „Things to a void in a black hole vacation”

Colectivul de artiști Pastila Roz aduce, în proiectul „Art Machine”, o sută de lucrări originale din colecția „Politriks” a artistului Lucian Sandu Milea, iar pe 14 mai, de Noaptea Europeană a Muzeelor, vernisează expoziția mixed media „Things to a void in a black hole vacation” la MNȚRplusC.

Lucrările „Politriks”, în ediție limitată, sunt disponibile până pe 19 mai, la Art Machine, și ele pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în Cărturești Parklake din București.

Proiectul Art Machine încurajează consumul sănătos de artă prin punerea în contact direct a artiștilor cu publicul. Este o ocazie de a achiziționa lucrări originale de artă, la preț accesibil, în același timp oferind expunere și susținere financiară artiștilor implicați în proces. Din iulie 2020, proiectul a pus la dispoziția publicului serii de lucrări originale de la 28 de artiști.

art machine lucian sandu milea politriks 3

Art Machine – Politriks, Lucian Sandu Milea

Instalație mixed media și film de animație

Pe 14 mai, în cadrul seriei de evenimente dedicate Nopții Europene a Muzeelor, la MNȚRplusC, spațiul dedicat artei contemporane din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român din București, coordonat de Ilina Schileru, va avea loc vernisajul expoziției „Things to a void in a black hole vacation”.

Expoziția este formată din două componente care funcționează independent: o instalație mixed media și un film de animație proiectat în spațiul de expunere, iar artiștii propun o incursiune metaforică printr-o instalație sculpturală luminoasă, care invită la reflecție.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 14 mai – 18 iunie, în fiecare sâmbătă, între orele 15:00 – 17:00, iar între 21 mai și 18 iunie, de la ora 17:00 va avea loc o proiecție a filmului de animație „Crossing the Styx – Whispers from the Underworld” pentru maxim 6 spectatori. Vor avea loc trei proiecții simultan în cadrul expoziției, fiecare spectator având căști audio separate pentru a putea experimenta în solitudine filmul. Filmul poate fi vizionat în urma unei rezervări, iar finisajul expoziției va avea loc pe 25 iunie.

„Manifest Things to a void in a black hole vacation”

Instalația sculpturală urmărește crearea unui volum meditativ, construit din siluete umane, lumini, umbre, reflexii și spațiu gol. Personajele sunt prinse în momente la granița dintre relaxare și tensiune. Lumina este elementul care fixează și blochează în spațiu manifestări care în mod normal au o dinamică temporală, similar tehnicii fotografice, dar în această situație capătă volum, explică realizatorii ei.

pastila roz crossing the styx whispers from the underworld 1

Crossing the Styx – Whispers from the Underworld

Filmul de animație „Crossing the Styx – Whispers from the Underworld” oferă o experiență într-un teritoriu sonor și vizual aflat dincolo de obișnuit, de marginile convențiilor. Este o metaforă ce îndeamnă la introspecție, la reflecție, la reconsiderări ale reperelor realităților individuale și colective.

Animația de 57 de minute este realizată de Alexandru Claudiu Maxim, iar muzica este compusă de Irinel Anghel. A fost lansată în cadrul Ligeti Festival #3, în 2020, online, și a mai participat în competiția națională BIEFF 2021.

Pastila Roz este o grupare artistică satirică, jovială și indiferentă formată din Beaver, Marian Codrea și Alexandru-Claudiu Maxim.

Cine este Beaver

Beaver este artist plastic contemporan. A studiat grafica, dar e mai preocupat și interesat de pictură. În general lucrează în ulei, dar experimentează și cu alte materiale. Tematic și stilistic este foarte divers: fie lucrează cu meticulozitate și realist, fie puternic abstract. Spectrul său ideatic pornește de la visceralități baroce, trece prin estetica vulgarului și ajunge la un absurd existențial plin de umor.

Cine este Marian Codrea

Marian Codrea, artist vizual contemporan, a studiat sculptura, dar e interesat de a face conexiuni între sculptura „tradițională” și multimedia. Apelează la tehnologii precum 3D scan/print și simulează realități pe care le transforma în obiecte sculpturale. Este manager The Art Machine.

Cine este Alexandru Claudiu Maxim

Alexandru Claudiu Maxim este artist vizual, editor video, manager The Art Machine.

Cine este Irinel Anghel

Irinel Anghel (n. 1969) este compozitoare, performer vocal, artist interdisciplinar. A absolvit cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” din București, secţia pian (1988) şi pe cele ale Universităţii de Muzică din București, secţia Muzicologie (1994) şi secţia Compoziție (1996). După un master în Muzicologie (1995) şi Compoziţie (1997), Irinel Anghel a devenit doctor în ştiinţe muzicale, în 2003, și a absolvit programul postdoctoral (MIDAS) în cadrul UNMB (2013).

Creaţia ei este compusă din lucrări instrumentale, muzică de cameră, electronică, lucrări simfonice şi muzică de teatru. Din 2008, activitatea ei este dedicată artei interdisciplinare, hibride, de fuziune si performance art-ului. Este adepta artei experiențiale cu detente suprarealiste.