Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Perspective asupra feminității, în martie la Art Machine
art machine #43 andrada cristina gheorghe

Perspective asupra feminității, în martie la Art Machine

Șase artiste propun perspective diferite asupra feminității, în luna martie, în proiectul Art Machine, automatul de tip vending machine inițiat de gruparea artistică Pastila Roz.

Andrada-Cristina Gheorghe (foto), Cristiana Bucureci, Ingrid Odette Maschek, Ioana Cristodorescu, Louis Kareem Jamal și Maria Bălan au creat colecția „Feminin”, care este disponibilă între 7 și 21 martie la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.

Artistele, reprezentate de două galerii bucureștene de artă, Celula de Artă și Săfițicuminți, au contribuit cu câte 17 cartoline unice, desenate manual.

Prin arta lor, fiecare prezintă perspectiva proprie asupra feminității, explorând teme precum puterea, frumusețea și vulnerabilitatea. De la abstract și modern la tradițional și clasic.

Despre artiste

Andrada-Cristina Gheorghe este masterandă la Universitatea Națională de Arte București, departamentul Grafică. De-a lungul timpului a dezvoltat un interes pentru ironie, care poate fi un instrument important în relaționarea cu lumea exterioară și care ne poate ajuta să facem față mai ușor dificultăților cu care ne confruntăm în diferite momente ale vieții. Ea folosește o varietate de materiale și tehnici, de la tradițional la digital, de multe ori fotografia fiind la baza proiectelor sale.

Cristiana Bucureci a debutat în arta colajului în 2015 și până în prezent a avut expoziții colective și individuale la Tel Aviv, la București (de patru ori la Romanian Design Week), la Timișoara, Cluj-Napoca și Iași. Colajele ei sunt o călătorie într-o dimensiune retro-futuristă, fiind realizate prin tehnica mixtă de colaje analog și digitale. În urmă cu zece ani, a fondat agenția de publicitate Creionetica cu accent pe campaniile culturale și sociale.

Ingrid Odette Maschek (n. București) a început să deseneze la vârsta de 3 ani. A studiat Istoria Artei la Universitatea București. Și-a început drumul ca artist independent prin publicarea lucrărilor pe blog-ul personal inthegridd, în prezent făcând parte din portofoliul de artiști și echipa Săfițicuminți.

Ioana Cristodorescu (n. 1999, Galați), urmează programul de masterat al Universității Naționale de Arte din București, la clasa profesorului Petru Lucaci. În perioada facultății a studiat un semestru cu bursă la Accademia di Belle Arti di Brera, Milano (2019-2020). În vara anului 2021, a ajuns la Berlin, unde a urmat un program de internship în cadrul Galeriei Plan B. Pregătirea artistică a Ioanei Cristodorescu a început de timpuriu, în cadrul Școlii de Arte Frumoase „Dimitrie Cuclin” din Galați (2007-2016), unde a studiat pictură și pian. Au urmat studiile vocaționale la Liceul „Nicolae Tonitza” în cadrul departamentelor Modă și pictură (2016-2018).

Louis Kareem Jamal (n. 1998, Yemen) studiază în prezent la Universitatea Națională de Arte, având licența în Arte Vizuale. Sursa inspirației sale artistice pornește din subconștient, unde experimentează trăirile interioare în conformitate cu spațiul exterior.

Maria Bălan (n. 1987, Câmpina) este artist grafician stabilit în București, unde a studiat grafică la Universitatea de Arte și arhitectura, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“. Este implicată în diverse proiecte artistice și a participat, de asemenea, la o serie de expoziții naționale și internaționale. În 2013, a câștigat premiul Bienalei Internaționale de Afiș și Ilustrație de Carte a Tinerilor Artiști din Timișoara. În 2015, a publicat în ediție limitată o carte obiect care a devenit parte din selecția „carte de artist” a concursului Cele mai frumoase cărți din România. În 2019, a lansat cartea „Anomalica”, integral realizată manual în tehnica linogravurii, în cadrul evenimentului „One Night Gallery. Love. Maria Bălan”. În zona de street art, activează în spațiul public îndeosebi prin mici intervenții de paste up realizate în diverse tehnici ale gravurii. Murale ale Mariei pot fi întâlnite pe străzi din București, Brașov sau Iași.