Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  PHotoESPAÑA – Mai mult de 400 de fotografi și artiști vizuali în 120 de expoziții
aga prado 19 358 5 002

PHotoESPAÑA – Mai mult de 400 de fotografi și artiști vizuali în 120 de expoziții

Cea de-a 25-a ediție a PHotoESPAÑA reunește 442 de fotografi și artiști vizuali în 120 de expoziții ce vor fi deschise în diverse spații din Spania între 1 iunie și 28 august.

Printre temele principale se numără fotografia documentară, vizibilitatea tot mai mare a femeilor fotograf și fotografia spaniolă.

Vicent Todolí și Sandra Guimarães sunt curatori invitați pentru PHotoESPAÑA 2022, iar ei au organizat trei expoziții de grup legate de fotografia documentară, dar și o întâlnire a fotografilor, cu titlul „Sculpting Reality”.

Prin acest program, curatorii sugerează o analiză a istoriei fotografiei și a stilului documentar de la apariția, în anii 1930, până astăzi.

Vor fi incluse lucrări de Walker Evans, Manuel Álvarez Bravo, Garry Winogrand, Lee Friedlander, Helen Levitt, Louis Faurer, Henri Cartier-Bresson, Robert Frank, Joel Meyerowitz, Tod Papageorge, Anthony Hernandez, Mike Mandel, Harry Callahan, Susan Meiselas, David Goldblatt, Jürgen Schadeberg, Edward Ruscha, Bern & Hilla Becher, Lewis Baltz, Humberto Rivas, Luigi Ghirri, Ian Wallace, Xavier Ribas, Bleda y Rosa, Yto Barrada și Paul Graham.

Festivalul va cuprinde și alte expoziții colective care vor examina diversele fațete ale fotografiei.

Fotografi emergenți. Liban, în focus. Anii ’60, definitori pentru secolul trecut

Noile voci din domeniu vor fi prezentate sub titlul „Hybrids”, artiști aleși de membri ai platformei internaționale Futures Photography, care promovează fotografii emergenți. Participanții în această expoziție sunt Maija Savolainen, Carlos Alba, Hien Hoang, Emily Graham, Eva Kreuger, Marta Bogdanska, Alexey Shlyk, Valeria Cherchi, Io Sivertsen, Lena Dobrowolska & Teo Ormond Skeaping și Jean Vincent Simonet.

PHotoESPAÑA va oferi și o perspectivă cuprinzătoare a fotografiei în Libanul de azi, printr-o expoziție ce va reuni 12 artiști care folosesc acest mediu pentru a reflecta asupra evenimentelor ce au avut loc în țara lor în ultimii ani.

Expoziția „The Sixties” va explora puterea imaginilor din paginile cărților, revistelor și ziarelor, precum și valoarea lor documentară și informativă. Va examina și rolul fotografilor ca generatori de opinie în acea perioadă crucială pentru secolul 20.

Vor fi omagiați importanți fotografi spanioli, inclusiv Carlos Pérez Siquier, care a murit în urmă cu mai puțin de un an, și Francesc Català-Roca, de la nașterea căruia se împlinesc 100 de ani.

Trei fotografe remarcabile

Abordarea feminină în fotografie va fi marcată prin trei nume importante la nivel internațional, fiecare cu propria expoziție: Kati Horna, cronicar al Războiului Civil Spaniol, într-o prezentare ce include lucrări ale colegei ei Margaret Michaelis; Germaine Krull, fotografă franceză de avangardă; și Tina Modotti, martor al uneia dintre cele mai agitate perioade din istoria Mexicului.

albalate de cinca 1936 margaret michaelis archivo fotográfico de las oficinas de propaganda exterior de la cnt fai iisg amsterdam

Credit foto: Margaret Michaelis, arhivă

Pentru prima dată Patrimonio Nacional se alătură PHotoESPAÑA ca spațiu de expunere.

Pe lângă Madrid, orașele Alcalá de Henares, Cuenca, Santander, Valladolid și Zaragoza vor găzdui activități din selecția oficială a festivalului, iar în premieră – Elche și Ferrol.

La aniversare, 26 de instituții, muzee și centre culturale din Spania, Europa și Americi s-au alăturat programului PHotoESPAÑA 2022 cu propriile propuneri de activități.

Calendarul și spațiile implicate în festival, pe phe.es.

Credit fotografie principală: Alberto Garcia-Alix