Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictură, grafică, sculptură și tapiserie, în evenimente UAP
the,table,of,silence,,targu,jiu,,romania

Pictură, grafică, sculptură și tapiserie, în evenimente UAP

Expoziții din seria Salonului Național de Artă Contemporană de la București, dar și prezentări ale unor artiști în Timișoara și aniversarea ansamblului lui Brâncuși din Târgu Jiu se numără între evenimentele propuse de Uniunea Artiștilor Plastici pentru această săptămână.

Pe 23 octombrie, la ora 17:30, la Galeriile de Artă ale Academiei Române (Calea Rahovei nr. 167) va avea loc deschiderea expoziției din cadrul Salonului Național de Artă Contemporană 2023, organizată de UAP.
Tema Salonului Național de Artă Contemporană de anul acesta este „Supraviețuire”, iar lucrările selectate și expuse prezintă multiple interpretări ale temei, de la cele istorice ale lui Aby Warburg, până la cele de actualitate socio-politică, cât și interpretări personale ale artiștilor expozanți.
La apelul pentru participare lansat de UAP au răspuns artiști de la toate filialele din București și din teritoriu, cărora li se adaugă invitați speciali din țară și membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.
În expoziția de la Galeriile de Artă ale Academiei Române curatoriată de Maria Pașc și Diana Roman sunt prezentate lucrări de pictură, grafică, sculptură, metal, tapiserie și multimedia semnate de: Tamara Antal, Crinela Antonescu, Teodor Arghir, Ioana Badea, Cătălin Băluț, Petru Bara, Mihaela Barbu, Felicia Grosu Bercu, Relu Bițulescu, Zamfira Bîrzu, Brândușa Bontea, Mihail Botnari, Violeta Carp, Florentina Chiriță, Lucian Cioată, Adrian Crîșmaru, Dan Constantinescu Cocoru, Bianca Constantin, Mihaela Constantin, Ana-Sabina Drinceanu, Gabriela Drinceanu, Nicu Dumitrescu, Marius Frățilă, Mariana Vesa Gavrilă, Bogdan Hojbotă, Doina Lucanu, Dragoș Lupu, Gheorghe Maftei, Florin Menzopol, Sibil Mermeze, Laurențiu Mogoșanu,  Dan Nica, Traian Oancea, Lavinia Oniciuc, Sofia Ovejan, Dragoș Pătrașcu, Cristian Pentelescu,  Ana Zoe Pop, George Popovici, Luigi Puiu, Eugen Raportoru, Irina Sava, Nicolae Stoica, Mihaela Tătulescu, Mioara Stancu Trandafira, Roxana Tudor, Bogdan Turcea, Adriana Untilov, Cornelia Zauner, Gheorghe Zvarici, Elena Dăscălescu.

Un alt vernisaj va avea loc în aceeași zi, la ora 17:00, la Galeria UAP din Ploiești. Expoziția „DABADA – un discurs vizual despre nonsens” este o instalație narativă, în care lucrările expuse sunt rezultatul unui dialog, inițiat de Delia Sechel-Perrois, între șapte expozanți proveniți din spații culturale diferite: Canada (Călin-Andrei Mihăilescu), Elveția (Véronique Déthiollaz și Guy Schibler), Franța (Delia Sechel Perrois), Malta (Glen Galleja), România (Mioara Lujanschi și Andra Panait).

De la ora 18:00, la Galeria Park din Timișoara, este progrmat vernisajul expoziției de fotografie „Viena. O nouă zi”, cu lucrări semnate de Călin Piescu. Ruxandra Dreptu este curatoarea evenimentului. Artistul propune o serie de peisaje urbane din zone mai puțin cunoscute din Viena, Donaustadt, Floridsdorf și Simmering, realizate din depărtare, de la fereastra biroul său, pe parcursul mai multor zile în acel scurt răstimp în care soarele se reflectă treptat în ferestre, schimbând nuanțe de roșu și auriu pe fundalul cerului întunecat. Tema aleasă, a clipei surprinse, este un tribut adus de artist impresioniștilor și în special lui Claude Monet, o temă actualizată prin tehnologia fotografiei digitale. Artistul oferă, surprinse cu aparatul de fotografiat, imagini unice și efemere care rareori pot fi văzute cu ochiul liber.

SNAC, la Orizont. Aniversarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”

Pe 26 octombrie, Galeria Orizont din București găzduiește, de la ora 18:00, vernisajul unei expoziții din Salonul Național de Artă Contemporană. Sub genericul „Nerostite” veți putea admira lucrări ale unor artiști care slujesc genuri și stiluri diferite.
Expun pictorii Doina Ionescu, Lucreția Maiorescu și Sorin Otinjac, sculptorii Valeriu Semenescu și Mihai Țopescu, graficiana Rodica Lomnasan. Artele decorative vor fi reprezentate de Ana Maria Ceara, Diana Cîrjaliu Meliu,  Angela Crenganis, Ovidiu Hațeganu, Ana Hoble, Andra Panduru, Larisa Petcuț,  Paul Popa, Eusebiu Spînu și Cornelia Untilov, iar la secțiunea arte religioase va putea fi admirată o instalație realizată de Gabriel Smoleac.

Pe 27 octombrie, va avea loc la Târgu Jiu o serie de manifestări dedicate celei de-a 85-a aniversare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, capodopera lui Constantin Brâncuși.
În deschidere, la ora 11:00, lângă „Masa tăcerii”, dr. Sorin Lory Buliga va prezenta comunicarea „Importanța Ansamblului Monumental «Calea Eroilor»”. Apoi va fi vernisată expoziția de fotografie veche „Ansamblul Brâncuși”, cu lucrări de de Ion Țîrlea.
De la ora 14:00, va fi prezentată cartea „Istoricul Ansamblului Monumental «Calea Eroilor», realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu”. Ulterior, va avea loc decernarea Premiului Național „Contantin Brâncuși” pentru anul 2022 și a Bursei „Constantin Brâncuși”.
Seria de evenimente se va încheia cu două vernisaje: la Muzeul Județean Gorj – expoziția de sculptură „Pomul vieții” a artistului Dinu Câmpeanu, curator Vasile Fuiorea, iar la Galeriile de Artă „Constantin Brâncuși” va fi deschisă, la ora 17:00, expoziția „Reconnaissance” a artistei vizuale Suzana Fântânariu. Curator este Adrian Bândea.