Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pictura murală „Migrant Child” a lui Banksy din Veneția va fi restaurată
migrant child banksy

Pictura murală „Migrant Child” a lui Banksy din Veneția va fi restaurată

Pictura murală „Migrant Child” (2019) a lui Banksy din Veneția va fi restaurată, pe fondul argumentelor potrivit cărora ar trebui lăsată să se deterioreze treptat.

Vittorio Sgarbi, subsecretar de stat în Ministerul Culturii din Italia, a spus că restaurarea va fi finanțată de o „bancă importantă”.

Pictura murală este expusă pe peretele unei clădiri istorice care se află de-a lungul canalului Rio Novo, în apropiere de Campo San Pantalon, în districtul Dorsoduro din Veneția. Aceasta arată un copil care ține o rachetă de semnalizare în mână și poartă o vestă de salvare puțin deasupra liniei de plutire.

Atracție turistică

Creată peste noapte, între 8 și 9 mai 2019, pictura murală este una dintre cele doar două realizate de Banksy în orașele italiene. Cealaltă, o lucrare realizată în 2010 pe partea laterală a unei clădiri din Napoli, arată o Madonă în stil renascentist cu brațele întinse și un pistol suspendat deasupra capului.

„Migrant Child”, o mare atracție turistică, s-a deteriorat grav din cauza umezelii excesive din ultimii patru ani. Sgarbi a declarat că Luigi Brugnaro, primarul Veneției, a fost cel care i-a atras prima dată atenția asupra faptului că lucrarea se degradează.

Cu toate acestea, întrebarea dacă să o restaureze sau nu a stârnit controverse. „Aș fi înclinat să spun că lucrarea ar trebui să fie detașată de perete, protejată și expusă în condiții de siguranță”, a declarat criticul de artă Marco Goldin pentru Corriere del Veneto.

„Arta stradală este trecătoare”, a declarat artistul stradal italian Alex Ermini. „Să vezi cum timpul strică suprafața și creează o patină o face mai poetică”.

Sgarbi a precizat că, deoarece lucrarea are mai puțin de 70 de ani, sovrintendența locală, organismul de stat care supraveghează protecția patrimoniului, nu are ultimul cuvânt în ceea ce privește soarta acesteia. „Îmi asum responsabilitatea pentru această restaurare, având în vedere că arta contemporană face parte din atribuțiile mele și este datoria mea să o protejez”, a declarat Sgarbi în comunicat.

„Nu ne interesează dacă artistul este în viață sau chiar dacă ne dă permisiunea de a efectua restaurarea, având în vedere că, printre altele, pictura murală a fost creată ilegal”, a adăugat el.

Proprietarul clădirii clasate pe care este expusă lucrarea a fost notificat cu privire la iminența restaurării.

„Sperăm ca lucrarea să poată rămâne la locul ei în timp ce este restaurată, astfel încât să poată fi apreciată în locul ales de artist”, a declarat Jacopo Molina, avocatul proprietarului, pentru Corriere del Veneto. „Este bine că ministerul a luat această poziție”.

Foto credit: Lapo Simeoni/ Instagram