Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pinacoteca di Brera – Artă antică și modernă în unul dintre cele mai mari complexe din Milano
pinacoteca di brera

Pinacoteca di Brera – Artă antică și modernă în unul dintre cele mai mari complexe din Milano

Pinacoteca di Brera este o galerie care oferă posibilitatea de a aprecia arta antică și modernă într-unul dintre cele mai mari complexe din Milano și se numără cu siguranță printre lucrurile de văzut în orașul din regiunea Lonbardia.

Galeria Brera a fost înființată oficial în 1809, chiar dacă o primă colecție eterogenă cu scop educațional exista deja din 1776 – și apoi a crescut în anii următori – alături de Accademia di Belle Arti, solicitată de Maria Tereza de Austria pentru a oferi studenților posibilitatea de a studia de aproape capodoperele artei.

Brera a devenit un muzeu care să găzduiască cele mai importante opere de artă din toate zonele cucerite de armatele franceze. Astfel, spre deosebire de alte muzee importante din Italia, cum ar fi Uffizi, Brera nu și-a început viața ca o colecție privată a unui prinț sau nobil, ci ca produs al unei decizii politice deliberate.

Picturile confiscate de la bisericile și mănăstirile din Lombardia odată cu desființarea ordinelor religioase au început să intre în muzeu în primii ani ai secolului al XIX-lea, cărora li s-au alăturat curând opere de artă de proveniență similară din alte zone ale Regatului Italiei. Acest lucru explică de ce colecția este alcătuită în principal din opere religioase, multe dintre ele mari relicve.

Colecția

Colecția de opere de artă de la Pinacoteca di Brera include câteva dintre cele mai mari capodopere din istoria artei din întreaga lume, în principal din Veneto și Lombardia, dar și lucrări din alte școli de pictură.

pieta bellini pinacoteca di brera

„Pietà” (circa 1460) de Giovanni Bellini, „Supper at Emmaus” (1606) de Caravaggio (Michelangelo Merisi), „Madonna and Child with Saints, Angels and Federico da Montefeltro (San Bernardino Altarpiece)” – 1472, de Piero della Francesca, „The Kiss” (1859) de Francesco Hayez, „Enfant gras” (1915) de Amedeo Modigliani sunt câteva dintre acestea.

mantegna cristo morto pinacoteca di brera

„Il Cristo Morto”, cunoscută și sub numele de „Lamento sul Cristo Morto”, este una dintre picturile celebre ale lui Andrea Mantegna (tempera pe pânză).

„Flagellazione di Cristo”, lucrarea lui Luca Signorelli frapează privitorul prin echilibrul și redarea sa anatomică care are puțini egali.

„La Sposalizio della Vergine”, lucrarea lui Rafael este considerată de mulți ca fiind cea mai frumoasă păstrată în Galeria de Artă Brera. Este o pictură din 1504.

„Miracolo di San Marco”, lucrarea lui Tintoretto a fost comandată în 1562 de Tommaso Rangone, făcând parte dintr-o serie de lucrări axate toate pe viața sfântului. Lucrarea descrie momentul în care venețienii scot cadavrele din morminte în căutarea Sfântului Marcu, iar acesta din urmă apare, oprindu-i pe toți cu un gest.

hayez bacio pinacoteca di brera

Palatul Brera

Palatul Brera a fost construit pe rămășițele unei mănăstiri din secolul al XIV-lea a ordinului Umiliati, care a fost ulterior dată iezuiților, care au înființat aici o școală. La începutul secolului al XVII-lea, Francesco Maria Richini a început să îl transforme în clădirea austeră și solidă de astăzi.

Când iezuiții au fost desființați în 1773, Collegio di Brera a devenit proprietate de stat, iar împărăteasa Maria Tereza a Austriei a decis să îl folosească pentru a găzdui câteva dintre cele mai importante institute culturale ale orașului.

Pe lângă Accademia di Belle Arti și Istituto Lombardo di Scienze e Lettere, ea a atribuit noii sale fundații și Biblioteca Nazionale Braidense, Osservatorio Astronomico și Orto Botanico.

Cel însărcinat cu proiectarea și executarea lucrărilor a fost Giuseppe Piermarini, unul dintre cei mai importanți arhitecți neoclasici din Italia. Acesta a fost responsabil pentru renovarea bibliotecii (din care o cameră poate fi văzută în Sala I din Pinacotecă), pentru construirea intrării solemne de pe Via Brera și pentru finalizarea curții. În 1859, în centrul curții, a fost ridicată o statuie din bronz a lui Napoleon în chipul lui Marte Pacificatorul, turnată la Roma după un proiect al lui Antonio Canova. Porticurile, curțile, holurile și coridoarele au fost alese de-a lungul secolului al XIX-lea pentru a găzdui monumente care celebrează public artiști, umaniști și oameni de știință asociați cu Brera și Braidense.

Printre cele mai bune lucrări din această colecție extrem de bogată și puțin cunoscută se numără monumentele lui Cesare Beccaria de Pompeo Marchesi și al lui Giuseppe Parini de Gaetano Monti, care pot fi admirate pe scara monumentală care duce la Pinacoteca.

modigliani enfant gras pinacoteca di brera

Prezentări de modă și spectacole

Pinacoteca di Brera este unul dintre cele mai importante muzee de stat din Italia și este adesea vizitat de personalități sau folosit ca loc de desfășurare pentru evenimente și conferințe importante susținute de istorici de artă și experți de renume.

În sălile muzeului și în Cortile d’Onore au avut loc defilări de modă în timpul Săptămânii modei de la Milano și spectacole susținute de mari muzicieni și cântăreți.

Foto credit: Pinacoteca di Brera a Milano