Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Pomi înfloriți din pictura românească
kimon loghi, cireși infloriti

Pomi înfloriți din pictura românească

Primăvara este unul dintre subiectele preferate de artiști, iar pomii înfloriți o insoțesc inevitabil. Curatorial.ro a ales trei picturi care redau cel mai bine acest moment al revenirii naturii.

„Pomi înfloriți”, de Ion Andreescu

Pictura în ulei pe pânză „Pomi înfloriți” a lui Ion Andreescu (1850 – 1882) este lucrată în culori pastelate, cu tușe mărunte și este tributară stilistic Impresionismului.

Lucrarea cu dimensiuni de 29×38,5cm este datată 1879 – 1880, clasată „tezaur” și e deținută de Muzeul Național de Artă al României.

andreescu, pomi infloriti

„Pomi înfloriți” (reproducere din albumul „Andreescu”, de Vasile varga și Eleonora Costescu)

„Cireși înfloriți”, de Kimon Loghi

Kimon Loghi (1871 – 1952), pictor român de origine aromână, apreciat peisagist, a fost permanent interesat de litoralul din zona Cadrilaterului (sau Coasta de Argint, cum a numit zona regina Maria).

„Cireși înfloriți” (fotografie principală) este un ulei pe pânză cu dimensiuni de 46×64,5cm, adjudecat contra sumei de 3.000 de euro, la Artmark, în licitația de primăvară din 2022.

„Păr înflorit”, de Ștefan Câlția

Datată 2012, pictura lui Ștefan Câlția (n. 1942) se înscrie realismului. Arborele lui Ștefan Câlția se distinge și se impune prin măreția coroanei și coloritul intens, prin înfloriturile pointiliste și trunchiul bine înrădăcinat.

„Păr înflorit”, ulei pe pânză cu dimensiuni de 50x50cm, a fost vândut la licitația de iarnă a Artmark de anul trecut pentru 9.000 de euro.

stefan caltia, păr inflorit

„Păr înflorit”, de Ștefan Câlția (c) Artmark