Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Povestea Art Nouveau-ului din România, la Palatul Culturii din Târgu Mureș
art nouveau

Povestea Art Nouveau-ului din România, la Palatul Culturii din Târgu Mureș

Expoziția „Manifestări ale Artei Totale în România: Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil” va fi organizată de Institutul Național al Patrimoniului (INP), între 1 iulie și până la 28 august, într-una dintre cele mai reprezentative clădiri ale stilului – Palatul Culturii din Târgu Mureș.

Vernisajul expoziției are loc vineri, 1 iulie, începând cu ora 16.00, în prezența gazdelor expoziției – Muzeul Județean Mureș, Palatul Culturii – a cercetătorilor care au contribuit la realizarea acesteia și a invitaților lor – reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor interesate de promovarea patrimoniului cultural local.

Expoziția este realizată în cadrul proiectului „Art Nouveau 2” și este dedicată evoluției pe teritoriul actual al României a unui stil de anvergură internațională.

Programe de arhitectură diverse

Vor fi prezentate programe de arhitectură dezvoltate în cele mai diverse colțuri ale țării – de la Arad, Timișoara sau Baia Mare la Brașov, Târgu Mureș și Cluj-Napoca, Băile Govora, Borsec sau Botoșani și până la Brăila, București sau Calafat.

Pasionații de experiențe culturale și descoperiri istorice sunt invitați să descopere vocabularul emblematic al acestui stil prezent în toate formele artei, precum și modul în care expoziția se integrează în atmosfera unui spațiu cunoscut pentru parcursul său Art Nouveau, Palatul Culturii din Târgu Mureș, clădire simbol a stilului Szecesszió.

palatul culturii targumures

Expoziția va fi găzduită de mai multe orașe reprezentative, Sinaia și Timișoara, pentru a contribui la înțelegerea istoriei, a specificului și valorii moștenirii Art Nouveau în România.

Secțiunile expoziției cuprind, pe lângă clădiri emblematice pentru manifestarea Artei Totale pe teritoriul României, serii de detalii grupate în tematici precum: arta tâmplăriilor din lemn, geometrii și modulări de pavimente, declinări decorative murale, expresivitatatea instalațiilor, măiestria pieselor spațiului interior, obiecte decorative.

Credit foto: Palatul Culturii din Târgu Mureș