Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima retrospectivă în Franța dedicată artistei Georgia O’Keeffe

Prima retrospectivă în Franța dedicată artistei Georgia O’Keeffe

Centrul Pompidou prezintă, până în 6 decembrie, prima retrospectivă în Franța a creației artistei Georgia O’Keeffe (1887 – 1986), una dintre cele mai mari figure ale artei nord-americane a secolului al XX-lea.

Curpinzând mai mult de o sută de picturi, desene și fotografii, expoziția propune un parcurs complet al carierei artistice.

Decedată la vârsta de 98 de ani, Georgia O’Keeffe va traversa esențialul aventurilor estetice ale secolului precedent. În anii 1920, ea aparținea cercului restrâns al inventatorilor modernismului american, apoi participă, în anii 1930, la căutarea identitară care marchează Statele Unite, înainte de a deveni în anii 1960 o pionieră a picturii abstracte „hard edge”.

Această reuniune excepțională de opere a fost posibilă grație susținerii principalelor colecții private și publice internaționale, în special nord-americane: Muzeul „Georgia O’Keeffe” din Santa Fe, MoMA, Metropolitan Museum din New York, Whitney Museum of American art, Art Institute din Chicago, Musée Thyssen-Bornemisza din Madrid.

Parcursul expoziției, fluid și deschis în mod deliberat, derulează cronologic traiectoria artistică a Georgiei O’Keeffe; de la primele „vertijuri” cosmice care i-au inspirit imensitatea câmpiilor texane în 1910, la metropolele și peisajele rurale din statul New York în anii 1920-1930, până în New Mexico, unde artista s-a stabilit definitiv după al Doilea Război Mondial.

În 1929, a fost prima artistă inclusă în expozițiile nou-creatului MoMA. Mai târziu, este prima căreia cele mai mari muzee americane îi dedică o retrospectivă (Chicago în 1943, MoMA în 1946). Pentru generația de artiste feministe din anii 1960, Georgia O’Keeffe este o „spărgătoare de gheață”, ea este cea care deschide calea către recunoașterea unei arte care nu mai este neapărat asociată cu genul autorului său.

Foto credit: Centre Pompidou