Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima statuie din lume generată de inteligența artificială reunește stilurile a cinci sculptori celebri
the impossible statue

Prima statuie din lume generată de inteligența artificială reunește stilurile a cinci sculptori celebri

Prima statuie din lume generată de inteligența artificială reunește stilurile a cinci sculptori celebri – Michelangelo, Auguste Rodin, Käthe Kollwitz, Takamura Kotaro și Augusta Savage – și este expusă în Muzeul de Știință și Tehnologie din Stockholm.

„Statuia imposibilă”, cu înălțime de un metru și jumătate, a fost produsă printr-o fuziune între inteligența artificială generativă și producția de precizie. Reprezintă o colaborare între The A.I. Framework, o companie de consultanță, și Sandvik, o firmă de inginerie specializată în tăierea metalelor, care a promovat proiectul ca mijloc de a-și etala producția programată pe calculator.

Deși acest proiect este centrat pe artă, metodele de fabricație implicate în crearea „Statuii imposibile” diferă foarte puțin de alte sarcini, a declarat Nadine Crauwels, președinte al Sandvik Machining Solutions. „Prin utilizarea tuturor capacităților noastre, putem îmbunătăți semnificativ eficiența producției, reduce risipa și asigura cea mai înaltă calitate”, citează Artnet News.

the impossible statue, sandvik

The Impossible Statue. Credit foto: Sandvik

Figură androgină compusă din nuanțe ale oțelului

În primul rând, au fost instruite modele de inteligență artificială pe baza lucrărilor a cinci sculptori, combinând contrapposto-ul lui Michelangelo, musculatura lui Rodin, naturalismul lui Käthe Kollwitz, mișcarea lui Takamura Kotaro (important discipol al lui Rodin) și îndrăzneala figurilor lui Augusta Savage. Echipa Sandvik a ales cele mai dezirabile atribute de la unii dintre cei mai cunoscuți sculptori din ultimele cinci secole, apoi a generat în mod repetat imagini folosind o combinație de Stable Diffusion, DALL-E și Midjourney până când au fost mulțumiți.

Rezultatul este o figură androgină compusă din nuanțe schimbătoare ale oțelului care ține în mână un glob, unul care contrazice legile gravitației, și a cărui jumătate inferioară este încâlcită într-o foaie ondulată de metal.

După ce a stabilit un design, Sandvik a convertit imaginea 2D într-un model 3D folosind atât un software de estimare a adâncimii, cât și estimarea posturii umane, o sarcină computerizată care identifică diferite părți ale corpului uman într-o anumită secvență. Apoi compania a testat amănunțit procesul de fabricație într-o serie de simulări digitale, reducând la jumătate cantitatea de oțel folosită în acest proces.

Statuia pe care a produs-o e compusă din 9 milioane de poligoane, 17 piese de oțel separate și este diferită de designul digital cu mai puțin de 0,03 mm.

Credit fotografii: Sandvik