Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro – Evenimentele weekendului
pasteup wall, bucharest street art festival

Recomandările curatorial.ro – Evenimentele weekendului

Curatorial recomandă, pentru acest weekend în București, patru vernisaje – festivaluri și evenimente speciale – care au loc în spații dedicate artei și în spații alternative.

Neo Art Connect #2

Cea de-a doua ediție a anualei de artă și știință Neo Art Connect, inițiată și curatoriată de Andreea Sandu și Anca Boeriu, are loc în perioada 10 mai – 4 iunie, în București și alte zece orașe din țară. Tema ediției este „Changing Environments”.

Vernisajul expoziției celor cinci proiecte câștigătoare ale Burselor NAC, ediția a II-a, are loc în 10 mai, la ora 19:00, la galeria Galateca.

Artiștii selecționați în urma apelului de proiecte, beneficiari ai burselor în valoare de 5.000 de euro, sunt: Sebastian Comănescu (București), proiectul „Thigmonastic Specimen 001”, Dragoș Dogioiu (București), proiectul „HUSK”, Sânziana Gheorghe (Timișoara), proiectul „Silicon Souls: Mars Odyssey”, Marina Oprea (București), proiectul „Ourcelium”, și Elena Waldorf (Cluj-Napoca), proiectul „The Morbid Myth of Digital Dementia”.

Întregul program al Anualei va putea fi consultat pe neoartconnect.ro, cu focus pe expoziția – sinteză de la Hala Laminor, cu 15.000 mp de artă și știință.

Salonul internațional al Sticlei

Salonul Internațional al Sticlei, ajuns la a 36-a ediție, va avea loc la galeria Orizont, curatoriat de Ioana Stelea și Mihai Băncilă, și propune o expoziție care include aproximativ 100 de artiști, nume de referință din domeniu și studenți.

Vernisajul este programat în 10 mai, la ora 19:00, iar Salonul va fi deschis până în 14 iunie.

Printre participanții internaționali la această ediție se numără Anna Mlasowky (SUA), Plamen Kondov (Bulgaria), Monica Naydenova (Bulgaria), Ramona Pauli (Germania) și Rebbeca Tanda (Germania), alături de artiști români apreciați și recunoscuți internațional, precum  Alexandra Mureșan și Matei Negreanu, care activează la Paris.

Bucharest Street Art Festival

Bucharest Street Art Festival are loc pentru prima dată în perioada 11 – 19 mai, în trei spații din Capitală, propunând o discuție deschisă despre rolul și responsabilitatea artei stradale în oraș. Evenimentul este continuarea Bucharest Stickerz Fest.

Au loc, între altele, expoziții de artă urbană, ateliere și proiecții ale primului documentar despre graffiti și street art din România, „De ce scriu ăștia pe pereți”, în prezența echipei filmului care va răspunde întrebărilor publicului.

În zilele de 11 și 12 mai, acțiunile au loc la Combinatul Fondului Plastic, începând cu ora 14:00, în 15 mai este programată conferința „Street Art și vandalism în București”, la Institutul Goethe, iar în 18 și 19 mai, festivalul se mută la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC).

Malmaison Open Doors

Cea de-a șaptea ediție Malmaison Open Doors are loc în zilele de 11 și 12 mai, între orele 16:00 și 21:00, când ateliere și galerii din clădirea de pe Plevnei 137 sunt deschise vizitatorilor.

Aproximativ 25 de artiști deschid ușile propriilor ateliere de creație, iar dintre galerii așteaptă vizitatori H’Art, /SAC și Sandwich.