Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 22 – 24 decembrie
graphic highlights, diploma

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 22 – 24 decembrie

Weekendul din Ajunul Crăciunului poate fi și un prilej pentru a vizita câteva expoziții în Capitală – „Sculptură – Romulus Ladea” și „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, deschise la Muzeul Național de Artă al României, „Universul lui Salvador Dalí”, la Arcub, și „Graphis Highlights by DIPLOMA Show”, la Palatul Universul.

Romulus Ladea și Victor Brauner, la MNAR

Retrospectiva creației sculptorului Romulus Ladea, cu lucrări din patrimoniul a zece muzee și colecții, deschisă la Muzeul Național de Artă al României a fost prelungită și va putea fi vizitată până la 4 februarie.

Expoziția aflată la parterul Galeriei Naționale a MNAR, reunește opere de la muzeul gazdă și de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul Național al Banatului, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Artă Brașov și Muzeul Național Brukenthal, dar și din colecțiile Radu Zaciu și a familiei artistului. Acestora se adaugă fotografii și documente de la Muzeul Național de Artă Contemporană și o înregistrare audio de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”.

Expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, care cuprinde mai mult de o sută de exponate – lucrări de artă de la muzee din țară și străinătate, documente și materiale de arhivă -, este deschisă de asemenea la parterul Galeriei Naționale a MNAR.

Capodopere împrumutate de la Musée national d’art moderne – Centre Pompidou Paris, Musée d’Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole și Musée d’Art moderne et contemporain de Strasbourg, dar și de la muzee din țară, alături de lucrări din patrimoniul MNAR pot fi văzute până pe 30 aprilie 2024.

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady vor fi închise în perioadele 24 – 27 decembrie 2023 și 31 decembrie 2023 – 2 ianuarie 2024.

Universul lui Salvador Dalí, la Arcub

Universul lui Salvador Dalí”, expoziție-eveniment, e de asemenea deschisă weekendul acesta la Arcub Gabroveni. Cu mai mult de 170 de lucrări – grafică, gravură, sculptură, miniaturi din aur și mobilier suprarealist -, este cea mai amplă expoziție cu lucrări originale ale celebrului artist spaniol.

Obiectele expuse fac parte din colecția lui Beniamino Levi, care l-a cunoscut personal pe artist în anii 1960 și i-a comandat acestuia o serie de sculpturi din bronz inspirate din cele mai cunoscute motive și teme din imaginarul suprarealist. Rezultat al relației strânse cu maestrul suprarealismului, Beniamino Levi fiind agentul acestuia, colecția privată „Universul lui Dalí” are o valoare inestimabilă și reunește cele mai multe lucrări originale din Europa ale spaniolului.

Sălile de expoziție ale Arcub sunt ocupate în întregime de opere de artă și obiecte inspirate de creația lui Salvador Dalí.

Programul de vizitare al expoziției e de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00, cu excepția zilelor de 25 decembrie, 31 decembrie, 1 și 2 ianuarie.

Graphic Highlights by DIPLOMA Show

Expoziția „Graphic Highlights by DIPLOMA Show”, cu lucrări realizate de 14 tineri artiști, e deschisă în spațiul Mezanin de la Palatul Universul din București până la 29 decembrie.

Expoziția reunește o selecție de proiecte prezentate în festivalul DIPLOMA Show de-a lungul ultimelor patru ediții, sugestive pentru interesele diverse, perspectivele originale și temele creative pe care tinerii designeri grafici le abordează în lucrările lor.

Este vorba despre lucrările de licență și disertație expuse la DIPLOMA Show între 2020 și 2023 realizate de Adela Aruxandei, Adelin Eliza Pîrvu, Adina Biet, Alexandra Dumitrana, Alisa Maria Matei, Andrei Albu, Cristina Crețu, Daia Grigore, Florin Enache, Maria Borțoi, Nicolae Titus Ungureanu, Silvia Dobre, Sorina Popescu și Valentin Lazăr.

Foto: „Graphic Highlights by DIPLOMA Show”