Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 26 – 28 aprilie
Artă suprarealistă și artă contemporană, dar și fotografie se regăsesc în muzeele și galeriile bucureștene weekendul acesta, pentru care curatorial.ro recomandă vizitarea a patru expoziții.
Bucovina în fotografii @ MNȚR
Multiculturalitatea Bucovinei este prezentată într-o expoziție de fotografie în Sala „Irina Nicolau” de la Muzeul Național al Țăranului Român până în 28 aprilie.
Expoziția „Au fost trei surori și doar două cămăși. Fotografii de Justyna Mielnikiewicz” redă peisaje, urmele istoriei vizibile în arhitectura sau decorația caselor, interconectivitatea socială, dar cuprinde și instantanee de zi cu zi. Sunt incluse fotografii care dezvăluie obiceiurile și tradițiile menite să asigure coeziunea comunității și care surprind etapele formării noii generații în spiritul polonez.
Brauner @ MNAR
„Victor Brauner. Între oniric și ocult” mai poate fi vizitată la parterul Muzeului Național de Artă Contemporană până în 30 aprilie, inclusiv.
Expoziția cuprinde mai mult de o sută de exponate – lucrări de artă de la muzee din țară și străinătate, din colecții private, documente și materiale de arhivă. Printre opere se află creaţii-cheie ale suprarealistului român, precum „Palladista” și „Autoportretul cu ochiul scos”, de la Centrul Georges Pompidou din Paris, „Cazul straniu al Domnului K.”, de la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Saint-Étienne, și „Întâlnire cu mine însumi la cele patru pisici ale lumii”, de la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg.
Etcheverria @ Sector 1
„Alphabet”, expoziție solo Arantxa Etcheverria, este găzduită de galeria Sector 1 de la Combinatul Fondului Plastic până în 6 iunie.
Curatoriată de Cristina Bută, expoziția cuprinde noi sculpturi și obiecte create de Etcheverria care reflectă asupra afinităților vizuale și simbolice dintre limbaj și arhitectură.
Practica artistei Arantxa Etcheverria s-a dezvoltat, în ultimul deceniu, în relație cu arhitectura modernistă a atelierului ei din București, extinzându-se în lucrări care fascinează prin estetica lor elegantă. Fie că este vorba despre pictură, sculptură, instalație sau montaj foto și video, creațiile ei sunt rezultatul unei analize meticuloase a geometriei spațiului. Ea se inspiră și din religie, tradiție și mituri. Printre temele recurente se numără Apocalipsa, prezentată în diferite scrieri, și mitul Turnului Babel.
Romanciuc @ Kulterra
„He was in love with Eve” este expoziția solo a Nataliei Romanciuc deschisă la galeria Kulterra. Artista relatează dragostea dintre Dumnezeu și Eva în pictură de dimensiuni mari, completată de desen și obiecte ceramice, formulate într-o cheie expresionistă, dar care găsește deopotrivă ecouri din arta brută și fauvism.
Expoziția e deschisă până la 2 iunie și poate fi vizitată de luni până vineri, între 12:00 și 18:00, și sâmbăta și duminică, de la 12:00 la 16:00.
Foto: „Au fost trei surori și doar două cămăși. Fotografii de Justyna Mielnikiewicz” (c) curatorial.ro