Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Călatorie prin multiculturalitatea Bucovinei, într-o expoziție la MNȚR
expo bucovina, institutul polonez

Călatorie prin multiculturalitatea Bucovinei, într-o expoziție la MNȚR

Multiculturalitatea Bucovinei este prezentată într-o expoziție de fotografie în Sala „Irina Nicolau” de la Muzeul Național al Țăranului Român.

Expoziția „Au fost trei surori și doar două cămăși. Fotografii de Justyna Mielnikiewicz” este organizată în avanpremiera Sezonului Cultural Polonia – România 2024/2025.

„Pentru acest proiect fotografic, Justyna Mielnikiewicz a ales tărâmul de basm al Bucovinei, spațiu în care au conviețuit și conviețuiesc armonios un număr mare de naționalități. Studiile puse la dispoziție de Uniunea Polonezilor din România, cât și istoriile personale, urmă a interviurilor membrilor comunității poloneze, au reprezentat pașii de apropiere de România și comunitatea poloneză. Justyna Mielnikiewicz a preluat rolul unui actor social, subiectul imaginii și descrierea alăturată înregistrează și comunică experiențe diverse, oferă o perspectivă asupra dinamicii socio-economice a comunității poloneze”, notează Roxana Trestioreanu în textul curatorial.

Fotografiile redau peisaje, urmele istoriei vizibile în arhitectura sau decorația caselor, interconectivitatea socială, dar sunt și instantanee de zi cu zi. Sunt incluse fotografii care dezvăluie obiceiurile și tradițiile menite să asigure coeziunea comunității și care surprind etapele formării noii generații în spiritul polonez.

Pentru portrete, Justyna Mielnikiewicz alege tipologii umane diverse, fotografa fiind interesată atât de conturarea trăsăturilor fizice, cât și de evidențierea unor emoții, de surprinderea caracterului subiectului.

Expoziția va putea fi vizitată în Sala „Irina Nicolau”, în perioada 3 martie – 28 aprilie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.