Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recorduri definitorii la licitații în 2021
sandro botticelli

Recorduri definitorii la licitații în 2021

În 2021, casele de licitație de top și-au reinvestit timpul și energia în vânzările de seară, care fuseseră abandonate ca urmare a pandemiei. Au avut succes, după ce au atras colecționarii de pe tot globul, după o lungă pauză. În acest proces, casele au generat recorduri pentru diverși artiști, notează artnews.com.

Numai în noiembrie, un tablou al lui Agnes Martin din colecția Harry și Linda Macklowe a declanșat un război al licitărilor, vânzându-se în cele din urmă la un preț record de 17,7 milioane de dolari; Christie’s a stabilit o piatră de hotar pentru Gustave Caillebotte în timpul vânzării colecției magnatului petrolier din Texas Edwin Cox; alte prețuri record au fost înregistrate pentru Frida Kahlo, Jackson Pollock, Lee Bontecou.

Cinci recorduri esențiale

Portrait of a Young Man Holding a Roundel”, 1480, de Sandro Botticelli, a atins al doilea cel mai mare preț de licitație pentru o lucrare a unui vechi maestru când s-a vândut cu 92,2 milioane de dolari, depășind estimarea sa de 80 de milioane de dolari. Lucrarea a revenit unui cumpărător rus care licita prin Sotheby’s Londra.

În noiembrie, Muzeul Getty din Los Angeles a achiziționat lucrarea „Jeune homme à sa fenêtre”, 1876, de Gustave Caillebotte, pentru un preț record de 53 de milioane de dolari, în timpul unei vânzări de seară de artă impresionistă. Rezultatul a depășit recordul anterioar de licitație al pictorului francez, 22 de milioane de dolari, stabilit în urmă cu doar doi ani la Christie’s. Această lucrare a venit din colecția magnatului petrolier Edwin Cox, care a deținut tabloul timp de cinci decenii înainte de a muri în 2020.

Tot în noiembrie, în timpul unei vânzări de seară la Christie’s, pictura de mari dimensiuni a lui Peter Doig „Swamped” (1990) a fost cumpărată cu 39 de milioane de dolari.

Autoportretul „Diego y yo”, de Frida Kahlo, care a fost păstrat într-o colecție privată timp de 30 de ani, a fost vândut pentru 34,9 milioane de dolari (inclusiv taxele) la Sotheby’s din New York, luna trecută. Rezultatul a depășit de patru ori recordul anterior de licitație al artistei, 8 milioane de dolari, atins în 2016, când tabloul ei din 1939 „Two Nudes in the Forest” a fost vândut la Christie’s din New York. Tabloul a fost cumpărat de colecționarul Eduardo F. Costantini.

Untitled #44”, o pânză din 1974 cu dungi albe de Agnes Martin, a fost câștigată de un cumpărător prin telefon cu președintele Sotheby’s Asia, Patti Wong, pentru 17,7 milioane de dolari. Rezultatul a depășit cu mult recordul anterior de licitație al lui Martin de 10,6 milioane de dolari, stabilit în 2016 la Christie’s din New York.

Foto credit: Sotheby’s