Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Reflections #2, o nouă abordare a fotografiei
reflections #2 dana & stephane maitec, arcub

Reflections #2, o nouă abordare a fotografiei

Dana și Stéphane Maitec, artiști cu experiență în scenografie, cu o carieră internațională în fotografia de artă și modă și cu expoziții la Paris, Bruxelles, Amsterdam, Geneva și Los Angeles, prezintă, în luna mai la Arcub, un nou mod de a face fotografie.

Expoziţia „Reflections #2”, curatoriată de Irina Ungureanu, poate fi vizitată în perioada 12 – 30 mai 2023, la Arcub – Hanul Gabroveni, Sala Arcelor.

Din 2017, cei doi artiști au demarat un proiect de investigare a imaginii într-o zonă nouă, diferită față de fotografia de portret care i-a consacrat. Seria „Reflections” – din care o selecție de lucrări a fost prezentată pentru prima dată în România în expoziția „Maitec. Lemn Aur Lumină”, la Muzeul Național de Artă al României, în 2019 / 2020 – marchează o trecere de la figurativ către fotografia nonfigurativă, având ca punct de pornire construcția imaginii prin reflexie în oglindă și explorarea perspectivelor, a cromaticii, volumetriilor și formelor în relief rezultate din această modalitate de lucru.

Dana și Stéphane Maitec propun o experiență autentică a lucrului cu fotografia, pornind de la un joc de pliaje și reflexii ale unor obiecte sculpturale construite chiar de ei, în propriul atelier. O nouă viziune fluidă asupra fotografiei, o nouă estetică a imaginii.

Fotografiile expuse aduc în prim-plan volumetrii, abstractul, nonfigurativul și alte căutări artistice.

„Reflections #2” poate fi vizitată, în perioada 12 – 30 mai 2023, de marţi până duminică, între orele 12:00 și 20:00. Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete Arcub.

Dana & Stéphane Maitec

Dana și Stéphane Maitec lucrează împreună din 1996 și formează un duo artistic din 2002. Artiști plastici și artiști fotografi, sunt membri ai Maison des Artistes din Franța. Locuiesc și lucrează la Paris. Timp de aproape trei decenii, cei doi s-au afirmat în fotografia de modă și de portret, iar lucrările lor au apărut în publicații ca Financial Times, Elle, Where Magazine, Worth Magazine și Paris Magazine. În 2004, s-a născut proiectul „Les ateliers des artistes roumains à Paris”, mărturie importantă despre viața și creația artiștilor români în metropola franceză la începutul noului mileniu. Cu seriile „Crowning Heads Machine” (2013) și „Café Flore” (2016), creația lor își definește șablonul vizual distinctiv în fotografia figurativă.

Cu proiectul „Minimal” din 2014, are loc o treptată schimbare de perspectivă de la figurativ la nonfigurativ și abstract, iar seria „Reflections”, începută în 2017, conduce această căutare către o zonă explorată acum pentru prima dată de cei doi artiști, unde la originea fotografiei nu mai este spectacolul naturii umane, ci jocul de reflexii, inovația cromatică și fluiditatea luminii.

În ultimii ani, Dana & Stéphane Maitec au participat, la Galerie Wagner din Paris, în expoziția „La Couleur en Mouvement”, alături de nume sonore ale scenei artistice internaționale, ca Julio Le Parc și Carlos Cruz – Diez, în expoziția „Lemn Aur Lumină”, la Muzeul Național de Artă al României din București, în 2019 / 2020, și la NAG Paris, în expoziția „Constructures” din 2018, între altele. Lucrările lor se află în colecții private din România, Franța, Monaco, Marea Britanie, Elveția, Germania, Italia, Statele Unite, Hong Kong, Arabia Saudită, Noua Zeelandă, Germania și Mexic.