Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  REPORTAJ foto – Ce-i de văzut la MARe
expozitie foto, mare, curatorial.ro

REPORTAJ foto – Ce-i de văzut la MARe

MARe/ Muzeul de Artă Recentă a vernisat recent expoziția „Ce-i de văzut”, care aduce în prim-plan fotografia în România și modul în care a fost transformată această practică în ultimii 20 de ani.

Fotografia românească a cunoscut o creștere și o dezvoltare semnificativă în ultimele două decenii, evoluând de la o formă de artă marginalizată la un gen respectat și apreciat. Din 2000 până în prezent, fotografii români au produs o gamă diversă de lucrări, experimentând diverse stiluri și tehnici, explorând în același timp teme legate de identitate, memorie și probleme sociale și politice.

mare, expo foto, curatorial.ro

Apariția fotografiei digitale și a social media au avut un impact profund asupra fotografiei românești în ultimii ani. Fotografii au îmbrățișat aceste noi instrumente, folosindu-le pentru a-și crea și disemina lucrările mai ușor și pentru a ajunge la un public mai larg. Democratizarea fotografiei a dus și la o creștere a numărului de fotografi, permițând apariția unei game diverse de perspective și stiluri.

La subsolul și etajul al treilea ale muzeului din Primăverii expun artiștii Lucian Bran, Michele Bressan, Valeriu Cătălineanu, Ioana Cîrlig, Bogdan Gîrbovan, Emőke Kerekes, Anton Roland Laub, Virginia Lupu, Andrei Mateescu, Patricia Morosan, Andrei Nacu și Mihai Șovăială.

Curatori sunt Michele Bressan și Ioana Iuna Șerban.

1 expozitie foto, mare, curatorial.ro

„Ce-i de văzut. Fotografia în România după 2000” este o expoziție-martor, după cum o caracterizează Bressan.

2 expozitie foto, mare, curatorial.ro

Lucrările prezentate sunt conectate între ele, deși temele se înscriu în cadre diverse – intimitate, lăcașuri de cult, armată, industrial.

3 expozitie foto, mare, curatorial.ro

„Fotografia matură a timpului nostru s-a agregat într-o formă care se (auto)limitează să ne arate, cu grijă metodică, doar ce-i de văzut, fără să indice direcții, fără să îmbrățișeze aspirații, fără să ne toarne povești de adormit conștiințele, fără să ne facă majore plăceri sau neplăceri”, este de părere Erwin Kessler, directorul muzeului.

Expoziția poate fi vizitată până pe 8 mai 2023.

Credit foto: curatorial.ro