Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Retrospectiva Hilma Af Klint în Australia

Retrospectiva Hilma Af Klint în Australia

Prima retrospectivă majoră în regiunea Asia Pacific a artistei Hilma Af Klint  – “The Secret Paintings” de la Art Gallery of New South Wales Australia, considerată blockbuster vizual internațional și evenimentul anului pe continentul australian, a fost închisă acum 2 zile, la puțin timp de la deschidere, din cauza unor măsuri legate de pandemie. Totuși în urma expoziției prematur anulată va ramâne un catalog important care se va adăuga bibliografiei  déjà interesante despre artistă.

De câțiva ani descoperită, grație moștenitorilor și expoziției recuperative de imens succes de la Guggenheim – New York din 2018 uluitoarea operă a artistei suedeze Hilma Af Klint (1862-1944), până de curând total necunoscută, s-a constituit într-o autentică revelație mondială repropunând lumii și istoriei artei prima artistă abstracționistă, în fapt inițiatoarea abstracționismului în artă, devansîndu-i cu câțiva ani pe Kandinsky, Malevitch sau Mondrian considerați până recent parinții abstracționismului.

Artista spiritualistă a declarat că lucrează sub dicteu Divin şi channeling. Personalitate de o extraordinară profunzime teosofica, a elaborat o iconografie simbolic-abstractă esoterică care a facut déjà, în ultimii ani obiectul unei vaste exegeze de specialitate.

Invizibilul Divin și esotericul redate sub forma unui abstracționism liric absolut inovativ pe pânze impresionante ca mărime, de o frumuseţe monumentală, într-o cromatică radiantă, îndraznețe în acorduri – a facut senzație absolută în lumea artei atunci cănd pentru prima oară au fost prezentate în expoziția de la Moderna Museet din Stockholm, în 2013 și arătate marelui public în expoziția  de la Guggenheim din 2018.

Retrospectiva din Australia, deşi de foarte scurtă durată, contribuie o dată în plus la stabilirea reputației artistei de inițiatoare a Abstracționismului.

Citiţi integral: https://ab.co/3sWmuFf