Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Returnarea sculpturilor din Partenon, în stadiu avansat
partenon, sculpturi, british museum

Returnarea sculpturilor din Partenon, în stadiu avansat

Un acord privind returnarea de către British Museum a sculpturilor din Partenon se află într-un „stadiu avansat”, potrivit unui ziar grec citat de BBC.

Ta Nea relatează că președintele British Museum, George Osborne, poartă discuții în secret cu prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis.

Grecia cere de decenii returnarea sculpturilor. British Museum, subordonat statului, a exclus acest lucru, însă în ultimii ani discursul instituției s-a temperat, având în vedere că numeroase alte muzee importante ale lumii au început să înapoieze artefacte care fuseseră sustrase din țări și teritorii ocupate.

Reprezentanții muzeului de la Londra au spus că vor vorbi „cu oricine, inclusiv cu guvernul grec” pentru a ajunge la un parteneriat.

Discuțiile din culise, începute în urmă cu un an

Potrivit cotidianului Ta Nea, întâlnirile din culise cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis au avut loc pentru prima dată la Londra în noiembrie 2021.

Osborne a purtat „discuții de prospecție” cu Mitsotakis despre soarta sculpturilor clasice grecești de la reședința ambasadorului grec din Mayfair. De atunci, el s-a întâlnit cu ministrul grec de Externe și cu ministrul grec de Interne.

Ziarul relatează că săptămâna aceasta, în timp ce Mitsotakis se afla la Londra, s-a întâlnit din nou cu Osborne – de data aceasta la Hotelul Berkeley din Londra.

O sursă a declarat pentru publicație: „Un acord este finalizat în proporție de 90%, dar un procent critic de 10% rămâne nerezolvat. Este greu de ajuns acolo, dar nu este imposibil. S-au făcut progrese semnificative”.

În iunie, Osborne a declarat pentru LBC că „există o înțelegere care poate fi încheiată” cu privire la sculpturile de la Partenon, dacă atât Marea Britanie, cât și Grecia „abordează acest lucru fără o mulțime de precondiții, fără multe linii roșii”.

Anterior, un purtător de cuvânt al British Museum a făcut un apel public pentru un nou „parteneriat Partenon” cu Grecia privind sculpturile luate din tempul de pe Acropole în secolul 19.

Potrivit unui sondaj, 54% dintre britanici consideră că sculpturile ar trebui returnate Greciei.

Sculpturile au fost scoase din templul Partenonului din Atena la începutul secolului al XIX-lea de lordul Elgin, soldat și diplomat britanic. Ele au fost apoi cumpărate de guvernul britanic în 1816 și plasate în British Museum. Figurile din marmură fac parte dintr-o friză care decora templul vechi de 2.500 de ani, realizată de sculptorul Phidias. La Muzeul Acropole, în urmă cu mai bine de zece ani, a fost construită Galeria Partenonului pentru a găzdui sculpturile. Astăzi, expoziția combină sculpturile originale din marmură cu copii din ipsos ale celor deținute la British Museum și în alte muzee străine.