Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  British Museum face apel la un „parteneriat Partenon” cu Grecia privind sculpturile de pe Acropole
british museum partenon

British Museum face apel la un „parteneriat Partenon” cu Grecia privind sculpturile de pe Acropole

British Museum face apel la un „parteneriat Partenon” cu Grecia privind sculpturile luate din tempul de pe Acropole în secolul 19.

Directorul adjunct al muzeului a spus că instituția caută să aibă „un dialog dinamic și pozitiv” privind sculpturile.

El a propus „un parteneriat Partenon” cu Grecia în urma căruia sculpturile ar putea să revină în Peninsula Balcanică după 200 de ani, scrie The Guardian.

British Museum vrea să schimbe tonul dezbaterii

Sculpturile – 17 figuri și o parte dintr-o friză care decora templul din Partenon, vechi de 2.500 de ani – au fost luate de lordul Elgin la începutul secolului 19, când el era ambasador britanic în Imperiul Otoman. De atunci, ele au fost subiectul unei dispute legat de unde ar trebui să fie expuse.

Într-un interviu acordat Sunday Times Culture, Jonathan Williams a declarat că British Museum dorește „să schimbe temperatura dezbaterii” privitoare la artefacte.

„La ce facem apel este un «parteneriat Partenon» activ cu prietenii și colegii din Grecia. Cred cu tărie că există loc pentru un dialog cu adevărat dinamic și pozitiv prin care pot fi găsite noi căi de a colabora”, a spus Williams.

British Museum nu a spus că va înapoia sculpturile, Williams susținând că ele sunt „categoric o parte esențială” a colecției.

Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a cerut de mai multe ori ca sculpturile să fie retrocedate Greciei și chiar s-a oferit să împrumute British Museum, la schimb, o parte din alte comori ale țării sale.

Mitsotakis a reiterat că Grecia e deschisă la negocieri, dar a punctat că „pașii mici nu sunt suficienți”.

Foto: British Museum