Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculptorul Bogdan Adrian Lefter, la două bienale din Argentina
bogdan adrian lefter

Sculptorul Bogdan Adrian Lefter, la două bienale din Argentina

Sculptorul Bogdan Adrian Lefter va participa în luna iulie a acestui an la Bienal del Chaco și Bienal del Impenetrable, în Argentina.

Bienal del Chaco are loc în perioada 13 – 20 iulie, în orașul Resistencia, iar Bienal del Impenetrable, în perioada 23 – 28 iulie, în Juan Jose Castelli, ambele situate în nordul Argentinei, în provincia Chaco.

Cele două manifestări sunt organizate de Fundația Urunday, condusă de José Sebastián Eidman, și Fundația Prietenii Artei și Turismului, al cărei președinte e Rene Bertolucci, cu sprijinul guvernului provinciei și a autorităților municipale, iar participarea artistului e susținută de Institutul Cultural Român.

Sculptorul român a propus pentru Bienal del Chaco proiectul „Reflexiile Lunii”, iar pentru Bienal del Impenetrable, lucrarea intitulată „Trinitate”.

Lucrările realizate la bienale, expuse ca moștenire culturală

Cele două bienale reunesc la fiecare ediție sculptori din toată lumea, un juriu internațional de specialitate selecționând artiștii participanți în baza înscrierii și a proiectului propus. Aceștia lucrează, pe durata unei săptămâni, în aer liber, în prezența publicului. La fiecare ediție organizatorii pun la dispoziția artiștilor participanți materialul de lucru, care este unul diferit de la o ediție la alta. Astfel, dacă la ediția din 2022 s-a lucrat în travertin, la ediția din acest an se va lucra în metal (oțel corten).

Sculpturile rezulate sunt amplasate în orașele Resistencia și Juan Jose Castelli, ca moștenire culturală, astfel încât opera de artă devine parte a peisajului cotidian. Parlamentul Republicii Argentina a declarat, în 2006, Resistencia drept „Orașul sculpturilor”. Astăzi, colecția formată pe durata celor 36 de ani de când a fost inițiată Bienal del Chaco numără în jur de 650 de sculpturi amplasate în parcurile și pe bulevardele orașului Resistencia.

Printre lucrările din această generoasă colecție se numără și cea semnată de sculptorul român Petre Virgiliu Mogoșanu, intitulată „Natura și tensiunile ei”, pentru care artistului i-a fost acordat Premiul I de Excelență, la ediția a XII-a, din 2022.

Bienal del Chaco are loc sub auspiciile Comisiei UNESCO și este organizată începând cu anul 1988, iarBienal del Impenetrable se află în acest an la cea de-a IX-a ediție.

Despre Bogdan Adrian Lefter

Bogdan Adrian Lefter este specialist în sculptura în metal, realizând numeroase sculpturi monumentale la simpozioane internaționale de renume, din țări precum Armenia, China, Costa Rica, Danemarca, Egipt, Elveția, Italia, Iran, Japonia, România, Thailanda, Turcia și Vietnam.

Portofoliul lui s-a îmbogăţit de la an la an cu monumente şi sculpturi realizate în diverse materiale – nisip, zăpadă, metal (inox, bronz, oțel corten), ipsos, ceară, lemn sau piatră.

Artistul a participat în numeroase concursuri naționale și internaționale, tabere de creație și selecții expoziționale colective. A absolvit în 2006 Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Artă Decorativă şi Design – departamentul Ceramică-Sticlă-Metal, cu specializarea în arta metalului, a terminat masterul în sculptură în metal în 2010, iar în 2022 și-a susținut teza de doctorat în arte vizuale („Vocația Plastică a Metalului în Decorul Urban”). Începând cu 2015, activează la Universitatea Națională de Arte din București în calitate de asistent universitar la departamentul Ceramică-Sticlă-Metal.