Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Suprarealism dincolo de graniţe, la Metropolitan Museum

Suprarealism dincolo de graniţe, la Metropolitan Museum

Expoziţia “Surrealism Beyond Borders” poate fi admirată, până pe 30 ianuarie, la Metropolitan Museum din New York, într-un demers de a reuni artişti din lumea întreagă care au fost inspiraţi de acelaşi curent revoluţionar care continuă să uimească şi acum, la aproape 100 de ani de la începuturile sale.

Un receptor de telefon în formă de homar, un tren care iese în viteză dintr-un şemineu – acestea sunt câteva dintre imaginile-cult ale suprarealismului, mişcare artistică inovatoare care, istoric, a început la Paris, în 1924 şi care punea accent pe forţa inconştientului şi a viselor în procesul creator.

“A devenit instrument de luptă pentru drepturile politice, sociale şi personale, prin intermediul artiştilor din lumea întreagă”, spun cei de la Metropolitan Museum.

Expoziţia de la The Met intenţionează să depăşească graniţele şi să iasă din abordarea occidentală a suprarealismului. Cu lucrări ale unor artişti din 45 de ţări, “Surrealism Beyond Borders” subliniază preocupările şi aspiraţiile comune dar şi schimbul de idei care a depăşit geografia continentelor.

Dovadă a acestei uniuni de conştiinţă artistică sunt opere semnate de creatori precum Frida Kahlo, Salvador Dali, André Breton, Marko Ristić, Max Ernst, Giorgio de Chirico, René Magritte, Koga Harue, Joyce Mansour, Maria Izquierdo.