Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sute de opere de artă, donate de un colecționar grec mai multor muzee
facade,of,the,guggenheim,museum,in,new,york,city

Sute de opere de artă, donate de un colecționar grec mai multor muzee

Aproximativ 350 de opere de artă semnate de 142 de artiști au fost donate de colecționarul grec Dimitris Daskalopoulos către Muzeul Național de Artă Contemporană din Atena, Tate, Guggenheim din New York și Muzeul de Artă Comtemporană din Chicago.

Pe parcursul a două decenii, Daskalopoulos a strâns mai mult de 500 de lucrări de artă create de 220 de artiști. În urmă cu trei ani, el a hotărât să nu mai colecționeze.

Săptămâna aceasta, a anunțat că donează 140 de piese muzeului din Atena, 110, către Tate, și aproximativ 100 muzeelor Guggenheim din New York și celui de Artă Contemporană din Chicago.

Opere de artă create de artiști proeminenți

„Acest aranjament mă face foarte fericit pentru că este realizarea unui crez al meu”, citează artnews.com. „Mi-am dorit ca aceste lucrări, care sunt lucrări importante ale ultimilor 30 de ani create de unii dintre cei mai proeminenți artiști din lume, să fie accesibile unui public cât mai larg”.

Daskalopoulos, născut în 1957, a făcut avere cu afaceri în industria alimentară, apoi a pus bazele firmei de investiții DAMMA Holdings SA. El a început să colecționeze artă în 1994 și a devenit cunoscut pentru achiziția de sculpturi de mari dimensiuni și instalații din perioada 1970 – 1990, semnate de artiști ca Matthew Barney, Lynda Benglis, Paul Chan, Robert Gober, David Hammons, Mona Hatoum și Mike Kelley.

Face parte din comitetul de conducere al Guggenheim, din 2009, dar și din al Muzeului de Artă Contemporană din Chicago, oraș în care a studiat la Northwestern University. În plus, mai mulți ani a fost în board-ul Tate.

În 2011, colecția sa a fost prezentată la Muzeul Guggenheim din Bilbao.

Foto: Guggenheim Museum, New York