Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablou de Ernst Ludwig Kirchner recent redescoperit, scos la licitație
kirchner, foto marc autenrieth, auktionshaus ketterer

Tablou de Ernst Ludwig Kirchner recent redescoperit, scos la licitație

„Tanz im Varieté” (1911), unul dintre cele mai importante tablouri ale expresionistului german Ernst Ludwig Kirchner (1880 – 1938), a fost recent redescoperit și va fi licitat la Ketterer din München.

Pictura de mari dimensiuni, 120x145cm, considerată „o senzație artistică”, era cunoscută de experți doar din fotografii alb-negru, scrie revista Monopol, și nu mai fusese văzută public de optzeci de ani.

Tabloul este una dintre ultimele lucrări pe care Kirchner le-a pictat la Dresda pe tema circului și a teatrului de varietăți. S-a aflat într-o colecție privată germană o bună parte din timp după ce fusese expus în 1923, la Berlin, dar detaliile despre locul unde a fost anterior rămân neelucidate.

Din colecția privată din Baden-Württemberg, el urmează să fie scos la licitație, în 7 iunie, pentru un preț estimat între 2 și 3 milioane de euro.

Ernst Ludwig Kirchner a fost co-fondator al asociației de artiști Die Brücke. Împreună cu Erich Heckel, Karl Schmidt-Rottluff și Fritz Bleyl, care este mai puțin cunoscut astăzi, a fondat grupul în Dresda în 1905. Cei patru tineri studenți la arhitectură, care mai târziu s-au mutat la Berlin, au vrut să rescrie istoria artei. „Cu o credință în dezvoltare, într-o nouă generație de creatori”, se arată în manifestul al cărui original este expus în prezent într-o expoziție despre începuturile grupului la Muzeul Brücke din Berlin.

Credit foto: Marc Autenrieth/Auktionshaus Ketterer