Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tabloul „Going to the Match” al lui LS Lowry, posibil să stabilească un record pentru artist
ls lowry, going to the match

Tabloul „Going to the Match” al lui LS Lowry, posibil să stabilească un record pentru artist

Tabloul „Going to the Match” al lui LS Lowry este posibil să fie vândut luna viitoare pentru 8 milioane de lire sterline și, astfel, să stabilească un record pentru artistul englez, unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți.

Lucrarea din 1953 este scoasă la vânzare în scop caritabil. Banii obținuți vor fi donați unei fundații care sprijină fotbaliștii profesioniști.

„Going to the Match” a fost vândută cel mai recent în 1999, când Professional Footballers Association (PFA), sindicatul care reprezintă actuali și foști jucători, a plătit pentru ea 1,9 milioane de lire sterline.

LS Lowry, care s-a apucat de pictat full-time după ce s-a pensionat, în 1952, este faimos pentru scenele industriale din nord-vestul Angliei, însă a produs și câteva picturi legate de fotbal, dintre care „Going to the Match” e cea mai cunoscută.

Stadionul din pictură este Burnden Park, care găzduia echipa Bolton Wanderers, aproape de casa lui Lowry, din Pendlebury. Artistul, la rândul lui, a fost un mare suporter Manchester City. Treizeci și trei de fani au murit striviți pe Burnden Park în 1946, într-o ambuscadă. Stadionul a fost demolat în 1999.

Modest, el a refuzat de-a lungul vieții cinci onoruri de stat, inclusiv titlul de cavaler, în 1968.

„Going to the Match” va fi licitat la Christie’s Londra. Recordul actual pentru o lucrare a lui LS Lowry este de 5,6 milioane de lire sterline – sumă plătită pentru „The Football Match”, în mai 2011, și aceeași pentru „Piccadilly Circus”, șase luni mai târziu.