Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tabloul „La Partie de bateau” al lui Gustave Caillebotte, considerat „comoară națională”, va intra în colecția Musée d’Orsay
gustave caillebotte partie de bateau

Tabloul „La Partie de bateau” al lui Gustave Caillebotte, considerat „comoară națională”, va intra în colecția Musée d’Orsay

Tabloul „La Partie de bateau” (1877 – 1878), de Gustave Caillebotte, achiziționat datorită mecenatului companiei LVMH, va fi expus pentru prima dată în mai multe muzee franceze marcând 150 de ani de impresionism, au anunțat Ministerul Culturii și Musée d’Orsay.

Cu această ocazie, împrumuturi excepționale acordate de aproximativ douăzeci de muzee vor face posibilă promovarea capodoperelor acestei mișcări.

O mare expoziție Caillebotte va închide acest eveniment la Musée d’Orsay în toamna lui 2024.

„Născut în Franța, impresionismul a cucerit lumea și a cunoscut un imens succes popular, care continuă să fie confirmat. Grație mecenatului exclusiv al LVMH, sunt încântată că această capodoperă vine să îmbogățească moștenirea națiunii și poate fi prezentată în mai multe orașe ale Franței”, a spus Rima Abdul Malak, ministru al Culturii, pentru AFP.

Tabloul a fost cumpărat pentru 47 milioane de dolari.

„Comoară națională”

Pictorul impresionist Gustave Caillebotte, pasionat de natație, a realizat în 1878 acest tablou, numit și „Le Canotier au chapeau haut-de-forme”. Reprezintă un bărbat îmbrăcat elegant care vâslește pe un râu din Ile-de-France, l’Yerres, de asemenea numele unei comune din Essonne unde familia artistului deținea o proprietate.

Opera a fost clasată „comoară națională” în ianuarie 2020, un statut acordat bunurilor culturale care au o importanță majoră pentru patrimoniul național, fie din punct de vedere al istoriei, artei sau arheologiei, și care justifică o protecție specială în ceea ce privește exportul.

500 de opere donate de Caillebotte statului francez

Celebru pentru peisajele sale din Paris, prieten cu Renoir și Monet, Gustave Caillebotte (1848 – 1894), provenit dintr-un mediu bogat, a putut să picteze fără să-și facă griji în privința banilor și să-și ajute prietenii. Mort la vârsta de 45 de ani, artistul a lăsat moștenire aproximativ 500 de opere personale și o colecție de tablouri Renoir, Monet, Manet și Cézanne, pe care a donat-o statului francez.

O altă capodoperă a sa clasată „comoară națională”, „Jeune homme a sa fenetre”, a fost achiziționată în noiembrie 2021 pentru 53 de milioane de dolari de Muzeul Getty din Los Angeles, doborând recordul de licitație al pictorului francez din ce în ce mai bine cotat pe piața de artă.

Foto credit: Musée d’Orsay