Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tapiserie de Mircea Cantor, expusă permanent la UNESCO alături de lucrări Giacometti și Picasso
mircea cantor, unesco

Tapiserie de Mircea Cantor, expusă permanent la UNESCO alături de lucrări Giacometti și Picasso

Tapiseria „Airplanes and Angels”, creată de Mircea Cantor, a fost donată de România sediului UNESCO, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la aderarea țării noastre la organismul cultural al Organizației Națiunilor Unite.

Evenimentul a marcat o premieră pentru România, aceasta fiind prima donație românească de artă expusă permanent în holul principal al UNESCO, în vecinătatea unor opere emblematice ale artei mondiale, precum „Căderea lui Icar” a lui Pablo Picasso și „Omul care merge” al lui Alberto Giacometti.

Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a spus la ceremonie: „Este o mândrie pentru organizația noastră să-și vadă îmbogățită colecția de opere de artă cu o lucrare a lui Mircea Cantor. Această tapiserie reprezintă angajamentul comun al UNESCO și al României de a susține creația artistică, dar și de a păstra valorile tradiționale. Această piesă are la bază de fapt tehnicile tradiționale de realizare a scoarței, element înscris în Lista Patrimoniul Imaterial al UNESCO din 2016”.

„Zborul! L-am descoperit în copilărie în basmul cu pasărea măiastră, această pasăre fermecată care l-a inspirat pe Brâncuși în îndrăznețele sale sculpturi. Apoi zborul m-a urmărit prin figurile lui Aurel Vlaicu și Traian Vuia – pionieri ai aviației, contemporani cu frații Wright și cu Blériot. Și, desigur, Henri Coandă cu motorul său cu reacție,  fără de care avioanele nu ar zbura azi. Apoi, acest zbor încremenit al tuturor acelor ființe cu culori din altă lume, care populează frescele mănăstirilor din Nordul României, din Bucovina”, a declarat artistul despre geneza operei sale.

Mircea Cantor este unul dintre cei mai apreciați artiști plastici contemporani. Creații ale lui sunt prezente în colecțiile unor muzee prestigioase din întreaga lume, precum Musée national d’art moderne – Centre Pompidou, Fondation Louis Vuitton din Paris, MoMA – New York, Museo Reina Sofia din Madrid,Walker Art Center din Minneapolis, Rennie Collection din Vancouver și Castello di Rivoli din Torino.