Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Teodor Zaica și Mircea Hristescu, într-o expoziție la Galeria Romană
expozitie teodor zaica si mircea hristescu

Teodor Zaica și Mircea Hristescu, într-o expoziție la Galeria Romană

Lucrări ale artiștilor Teodor Zaica și Mircea Hristescu sunt puse laolaltă într-o expoziție la Galeria Romană, intitulată „Omul fără memorie”, și vernisată la 6 februarie, ora 19:00.

Teodor Zaica și Mircea Hristescu vor dialoga pornind de la preocuparea comună pentru un fenomen istoric puțin vizitat în istoria artei românești recente: programul ideologic de crearea omului fără memorie. Cei doi își propun să reînvie memoria victimelor represiunilor comuniste, prin lucrări pline de forță, de la portretele încărcate cu un spirit emblematic, până la compozițiile de mari dimensiuni reprezentând scene ale unor măsuri punitive abuzive. Expoziția invită vizitatorul la meditație.

Despre artiști

Teodor Zaica este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, secția Pictură. El expune lucrări din seriile „Închisori comuniste” și „Creare a omului fără memorie”. Lucrează cu arhive de imagini și referințe de film, prin transferul și prelucrarea imaginii până la dematerializare. Lucrările lui pline de atmosferă oglindesc frământările interiorului uman.

Mircea Hristescu este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, secția Foto-Video. Artist multimedia, el a ales cu predilecție pictura ca mediu de lucru în creația recentă. Reorientându-se însă către pictura tradițională, își găsește totodată inspirația în imaginile fotografice. Nu lipsesc referințele la pictura românească modernă și contemporană (Horia Bernea, Ion Grigorescu), abordând o voită economie cromatică și o realistă simplitate. Este interesat să capteze imaginea care tinde spre sacralizare a omului asuprit.

Expoziția va putea fi vizitată până la 29 februarie, de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, și sâmbăta, în intervalul orar 10:00 – 15:00.