Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Prima fotografie din istorie
prima fotografie niepce

Prima fotografie din istorie

Știați că… prima fotografie a fost făcută de omul de știință francez Joseph Nicéphore Niépce cu o cameră obscură, în 1826?

Celebra imagine a necesitat 8 ore, din cauza îndelungatei expuneri. Fotografia a fost pierdută aproximativ 50 de ani înainte ca istoricii să o redescopere. Ea se află la Harry Ransom Center – University of Texas din Austin.

Niépce (1765 – 1833), incapabil să reducă timpul de expunere fie prin mijloace chimice, fie optice, a cedat în 1829 propunerilor făcute de pictorul parizian Louis-Jacques-Mandé Daguerre pentru un parteneriat cu scopul de a-și perfecționa și valorifica heliografia, așa cum a denumit el procedeul.

Niépce nu a trăit să remarce avansul, însă, pe baza analizelor lui și cu ajutorul propriilor materiale, Daguerre a reușit să reducă timpul de expunere, iar formatul dezvoltat de el poartă numele de dagherotip – prima formă de succes în fotografie.

Cuvântul fotografie vine din greacă, însemnând a desena cu lumină. Prima utilizare a cuvântului e cunoscută ca fiind a astronomului John Herschel, în 1839.