Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un bust uitat al lui Edmé Bouchardon cumpărat cu 5£ ar putea face milioane la Sotheby’s
bust bouchardon, the highland council

Un bust uitat al lui Edmé Bouchardon cumpărat cu 5£ ar putea face milioane la Sotheby’s

Un bust din marmură al politicianului de secol XVIII Sir John Gordon executat de artistul francez Edmé Bouchardon a petrecut mai bine de douăzeci de ani într-un depozit din Scoția, apoi a fost expus la Getty din Los Angeles și la Luvru din Paris, iar dacă va fi scos la licitație ar putea fi vândut pentru mai mult de 2,5 milioane de lire sterline la Sotheby’s.

Sculptura lui Bouchardon, ale cărui opere sunt amplasate în grădinile Palatului Versailles, a fost datată de experți 1728. Ea a fost cumpărată în 1930, la o vânzare organizată într-o casă, pentru doar 5 lire sterline de către consiliul local din Balintore. Trebuia să fie expusă, dar în schimb a fost plasată – curios – „alături de alte obiecte de uz casnic aruncate de consiliu” într-un depozit, potrivit artnews.com.

Maxine Smith, fost consilier comunitar din Invergordon, în prezent este membru al consiliului din Highland, a găsit bustul în urmă cu 25 de ani, în timp ce ea și un coleg scotoceau prin magazie în căutarea unui set de haine și lanțuri ceremoniale.

Consiliul local din Invergordon a cerut ajutorul casei Sotheby’s pentru a afla valoarea sculpturii. Potrivit unui raport al consiliului, Sotheby’s a calificat lucrarea drept „colecționabilă” și „vandabilă” și a găsit un cumpărător dispus să plătească mai mult de 2,5 milioane de lire sterline și să plătească pentru o replică de calitate muzeală care ar putea fi expusă public în Invergordon.

Totuși, unii ar prefera ca consiliul să nu riște ca sculptura să fie cumpărată de cineva din afara Scoției. Consultarea publică cu privire la potențiala vânzare a sculpturii este prevăzută în conformitate cu Community Empowerment (Scotland) Act 2015 și trebuie să fie deschisă timp de cel puțin opt săptămâni.