Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un consiliu consultativ al UNESCO face apel la British Museum să returneze Greciei statuile din Partenon

Un consiliu consultativ al UNESCO face apel la British Museum să returneze Greciei statuile din Partenon

Un consiliu consultativ al UNESCO a transmis o recomandare către British Museum, în care face apel către instituţia de cultură să îşi revizuiască viziunea asupra statuilor din Partenon – care s-au aflat în posesia muzeului londonez de la începutul secolului XIX – şi ele să fie restituite Greciei.

Potrivit ministrului grec al Culturii, Lina Mendoni, comitetul interguvernamental al UNESCO ce se ocupă cu returnarea bunurilor de patrimoniu s-a reunit recent la Paris, iar recomandarea lor citează “condiţiile improprii de expunere la British Museum”, relatează artnews.com. Oficialul grec a vorbit, de asemenea, într-un interviu, despre dreptul Greciei de a cere ca aceste opere să fie returnate în locul în care ele au fost create.

În august, ploile abundente din Londra au deteriorat o parte din galeriile dedicate artei elene din British Museum şi au creat îngrijorări privind starea sculpturilor ce au fost luate din Partenon de Lord Elgin, în 1801.

Într-o declaraţie publicată online şi citată de artnews.com, reprezentanţii British Museum au spus că “sculpturile expuse la Londra aduc un mare beneficiu public, fiind parte din colecţia de artă din lumea întreagă”.