Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Un desen vechi de secole cumpărat cu 30 de dolari și atribuit lui Dürer a fost reevaluat la 10 milioane de dolari

Un desen vechi de secole cumpărat cu 30 de dolari și atribuit lui Dürer a fost reevaluat la 10 milioane de dolari

Un desen vechi de secole, care a fost achiziționat cu doar 30 de dolari în 2017, a crescut exponențial în valoare, după ce i-a fost atribuit lui Albrecht Dürer, potrivit unei case de licitații care plănuișete să-l vândă, scrie artnews.com.

După o reevaluare a experților în arta vechilor maeștri care a atribuit bijuteria „The Virgin and the Christ Child with a Flower on a grassy Bench” artistului Renașterii de Nord, acum desenul valorează 10 milioane de dolari.

O galerie londoneză promovează desenul

Un bărbat din Massachusetts cumpărase desenul, care o înfățișează pe Fecioara cu Pruncul, la o vânzare de proprietăți în urmă cu câțiva ani. În prezent, este promovat de casa de licitații londoneză Agnews Gallery, după ce a fost expus la galeria Colgnahi din New York.

Specialiștii de la Agnews Gallery au făcut atribuirea după ce unul dintre acționarii săi, un colecționar din Boston, pe nume Clifford Schorer, l-a adus în atenție. I-a plătit bărbatului din Massachusetts 100.000 de dolari în avans pentru a-l vinde.

Casa de licitații a declarat că a apelat la doi experți în opera lui Dürer – Christof Metzger, curator șef la Muzeul Albertina din Viena, și Giulia Bartrum, fostă curator de tipărituri și desene germane la British Museum – pentru a revizui lucrarea de dimensiuni mici.

Ambii istorici cred că lucrarea este autentică. Potrivit Agnews, ei bănuiesc că a fost creat în jurul anului 1503 ca studiu pentru o acuarelă a lui Dürer, „The Virgin with a Multitude of Animals” (circa 1506), care se află în colecția permanentă a Muzeului Albertina.

Cea mai scumpă lucrare pe hârtie a lui Dürer, care a fost scoasă la licitație, a fost vândută în 1978. Acea lucrare, un peisaj în acuarelă cu o vedere la Doss Trento, a fost adjudecată la Sotheby’s de colecționarul elvețian Robert von Hirsch cu 640.000 de lire sterline.

Recordul actual de licitație pentru o lucrare a artistului este de 1,5 milioane de dolari, plătit pentru o pictură în ulei la Sotheby’s Londra în 2018.

Foto credit: Agnews Gallery