Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un portret de Magritte, descoperit sub o altă pictură a maestrului suprarealist
portret ascuns, detaliu, la cinquième saison, rené magritte, foto musées royaux des beaux arts de belgique

Un portret de Magritte, descoperit sub o altă pictură a maestrului suprarealist

Un portret pictat de René Magritte a fost descoperit sub o pictură a maestrului suprarealist belgian, spre entuziasmul experților. Imaginea unei femei a fost ascunsă sub „La cinquième saison” (1943), care se află în prezent la Muzeele Regale de Arte Frumoase din Belgia (Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique) din Bruxelles. Ea a fost descoperită cu ajutorul reflectografiei în infraroșu, potrivit The Guardian.

Identitatea modelului este incertă, dar el seamănă cu soția și muza artistului, Georgette. Ea era vânzătoare la un magazin de materiale de artă, de unde Magritte își cumpăra vopselurile, și s-au căsătorit în 1922. La moartea ei, în 1986, a lăsat șapte tablouri către Muzeele Regale, inclusiv un alt portret pe care el i l-a pictat în 1937.

Artistul, care a murit în 1967, este apreciat pentru compozițiile enigmatice care folosesc iluzia. Cea mai cunoscută pictură a lui înfățișează o pipă și textul „Ceci n’est pas une pipe”, sfidând autoritatea atât a imaginilor, cât și a cuvintelor.

Concluzie de neclintit

Un nou studiu al picturilor lui a fost condus de Catherine Defeyt, cercetător principal la Universitatea din Liège și la Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique, și de Francisca Vandepitte, curator principal de artă modernă al Muzeelor Regale.

la cinquième saison, rené magritte. foto musées royaux des beaux arts de belgique

„La cinquième saison”, René Magritte. Foto: Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique

„La cinquième saison”, pictat în ulei pe o pânză de 50,5 cm pe 60 cm, înfățișează doi bărbați cu pălării bowler – probabil artiști sau colecționari – care țin sub braț tablouri înrămate.

Defeyt a spus: „Considerăm că Magritte a pictat acest portret, nu avem vreo îndoială în această privință”. Motivul pentru care a pictat peste el nu este clar, dar a refolosit pânzele din cauza dificultăților financiare – o practică a mai multor artiști.

Detalii despre descoperire vor fi incluse în cartea „René Magritte: The Artist’s Materials” a celor două specialiste, care va fi publicată de Getty Conservation Institute din Los Angeles în luna august.

Credit foto: Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique