Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un Schiele a fost restituit moștenitorilor unui colecționar evreu punând capăt unei lungi dispute
schiele drawing portrait of the artists wife

Un Schiele a fost restituit moștenitorilor unui colecționar evreu punând capăt unei lungi dispute

Un desen realizat în 1917 de Egon Schiele cu soția sa Edith va fi restituit moștenitorului colecționarului de artă evreu vienez Karl Mayländer, care a fost ucis de naziști.

Decizia Curții Supreme din New York ar trebui să rezolve o dispută în trei deosebit de complicată – primul caz privind arta furată de naziști care va fi judecat în Statele Unite.

Deși multe dintre informațiile privind proveniența „Portrait of the Artist’s Wifesunt neclare, se știe că, în 1964, tabloul a fost achiziționat la Londra de bancherul american Robert Owen Lehman, Sr., ultimul Lehman care a condus Lehman Brothers. În 2013, tabloul a fost redescoperit în casa din Paris a lui Aki Lehman, fosta soție a lui Robin Lehman, fiul lui Robert, după ce fusese dat dispărut timp de mai multe decenii.

Acesta a fost predat Fundației Robert Owen Lehman din SUA și, în 2016, a fost trimis pentru evaluare la Christie’s. Casa de licitații a comparat lucrarea cu o bază de date a operelor de artă furate și a alertat moștenitorii a doi colecționari de artă vienezi importanți, Mayländer și Heinrich Rieger, care l-au cunoscut personal pe Schiele și au deținut portrete ale lui Edith, din care Schiele a realizat zeci.

Semnul de întrebare care planează asupra provenienței tabloului nu a putut fi rezolvat cu ușurință în cei opt ani care au urmat, ambele seturi de moștenitori susținând că strămoșul lor a deținut tabloul. În luna mai, Fundația Lehman a inițiat un proces tripartit.

Fundația Lehman s-a bazat pe expertiza lui Jane Kallier, specialist de top în Schiele, în timp ce Mayländers au avut sprijinul unui alt expert în Schiele, Tobias Natter. Expertul familiei Rieger a fost Jonathan Petropolus, un renumit istoric de artă specializat în opera de artă furate de naziști. Singura documentație disponibilă pentru a construi cazul lor era veche de zeci de ani și se baza pe descrieri ale operelor în cauză.

Tabloul, acordat unei organizații caritabile dedicate cercetării autismului

Judecătorul Daniel J. Doyle de la Curtea Supremă a statului New York a emis o hotărâre de 86 de pagini în favoarea moștenitorilor Mayländer.

Conform versiunii lor a evenimentelor, negustorul de textile și colecționarul eminent, care a fost el însuși portretizat de Schiele de cel puțin două ori, ar fi deținut portretul. În octombrie 1941, a fost deportat în ghetoul Łódź, în Polonia ocupată de Germania, unde a fost ucis. Și-a lăsat bunurile unei femei pe nume Etelka Hofmann, care le-a vândut după război.

Decizia lui Doyle se baza pe faptul că moștenitorii Mayländer dovedeau că opera în cauză a fost achiziționată de Rudolph Leopold, fondatorul Muzeului Leopold din Viena, în 1960. Acest lucru s-ar potrivi cu descrierea unui portret al lui Edith într-un contract de vânzare scris de mână de Leopold (a cărui exactitate a fost contestată de văduva acestuia). Lucrarea a revenit apoi pe piață prin intermediul Galerie Galatea din Torino, Italia, și a fost cumpărată de Marlborough Gallery din Londra în 1963 sau 1964.

Eva Zirkl, ultima moștenitoare supraviețuitoare a lui Mayländer, a murit la începutul acestui an. Prin urmare, tabloul a fost acordat Susan Zirkl Memorial Foundation Trust, o organizație caritabilă dedicată cercetării autismului.

Schiele, care a murit de gripă spaniolă la vârsta de 28 de ani, în 1918, a fost un pictor vienez celebru, adesea văzut ca un protejat al lui Gustav Klimt. Lucrările sale au fost în centrul mai multor cazuri de restituire. Toamna trecută, o colecție de Schieles a fost restituită moștenitorilor colecționarului evreu Fritz Grünbaum, care și-a pierdut colecția în 1938, când a fost trimis în lagărul de concentrare Dachau. El a murit acolo în 1941. Luna trecută, o altă lucrare de Schiele a fost restituită moștenitorilor săi.