Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou „excepțional” de Brueghel cel Tânăr, descoperit într-un apartament, adjudecat la 600.000 de euro
brueghel cel tanar

Un tablou „excepțional” de Brueghel cel Tânăr, descoperit într-un apartament, adjudecat la 600.000 de euro

Un tablou inedit atribuit lui Brueghel zis „cel Tânăr” (1564-1636), intitulat „Le paysage d’hiver à la trappe aux oiseaux”, a fost adjudecat la licitație în Dijon pentru 600.000 de euro.

Lucrarea în ulei pe lemn a atras numeroși amatori de artă. „Este hipnotizant, atât este de frumos”, s-a entuziasmat o vizitatoare venită să admire opera înainte de vânzare. Sub ochii ei, o pictură autentificată Pieter Brueghel cel Tânăr (fiul lui Brueghel cel Bătrân), datată sfârșitul secolului al XVI-lea – începutul secolului al XVII-lea.

Descoperit la un privat la Dijon

Pictura a fost scoasă la lumină în timpul unui inventar imobiliar la o locuință privată. Descoperirea a avut loc în ianuarie. „M-a surprins să găsesc acest tablou în acest mediu, așa că pentru a nu rata ceva excepțional am decis să-l evaluăm la Paris”, explică licitatorul, Christophe Sadde.

Având îndoieli cu privire la autenticitatea sa, licitatorul a solicitat expertiza unei firme specializate. Verdictul: este într-adevăr un tablou adevărat al lui Brueghel cel Tânăr. „Recunoaștem felul în care desena perfect ramurile mici, avea grijă deosebită pentur fundal, asta e chiar tipic lui”, detaliază Stéphane Pinta, expert în picturi pentru cabinetul Turquin.

Un tablou excepțional

Intitulată „Paysage d’hiver avec patineurs et trappe aux oiseaux”, pictura reprezintă mici personaje în zăpadă sau pe gheață. Un peisaj pe care maestrul nu a încetat să-l reproducă pentru că se regăsește în mai mult de 140 de versiuni cunoscute până în prezent. Atâtea versiuni, dar aceasta este o lucrare de mare calitate. „Este o piesă excepțională, foarte rară”, a confirmat din nou Stéphane Pinta.

Oarecum avariată, lucrarea a fost estimată între 300.000 și 500.000 de euro. A găsit un cumpărător pentru suma de 600.000 de euro. Secretul de licitație obligă iar noul proprietar rămâne necunoscut.

Credit foto: Sadde maison de vente