Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Una dintre faimoasele balerine ale lui Degas, cadou pentru o universitate din SUA, va fi expusă în această toamnă
la petite danseuse de quatorze ans degas, musee dorsay

Una dintre faimoasele balerine ale lui Degas, cadou pentru o universitate din SUA, va fi expusă în această toamnă

O balerină de bronz surprinsă în plié, ce aparține unuia dintre cei mai faimoși pictori, Edgar Degas, se numără printre cadourile majore ale unui colecționar pentru o universitate din SUA.

Omul de afaceri din Chicago Avrum Gray a dăruit 74 de lucrări de bronz Universității Purdue din Illinois.

Lotul include „La Petite Danseuse de Quatorze Ans (Little Dancer, Aged Fourteen)”, unul dintre exemplarele faimoasei lucrări, care este evaluată în jur de 21 de milioane de dolari. Acesta este al doilea cadou semnificativ din operele lui Degas pentru colegiu, transformându-l într-unul dintre cei mai buni administratori din țară ai operelor de artă ale faimosului impresionist francez.

Universitatea, care este renumită pentru programele sale tehnice, se pregătește acum să expună întreaga colecție Grey în muzeul său de artă, în această toamnă.

„Am fost încântat să știu că Purdue expune colecția și că va aduce studenților o perspectivă suplimentară asupra vieții și artei pe care pur și simplu nu o înțelegi când te uiți la roți dințate și scripete”, a spus Gray.

Degas, născut în 1834, a fost unic în cercul său, care includea Monet și Renoir, atât în ​​temperament, cât și în tehnică. În loc să copieze apusurile și plajele, el a preferat drept subiecți clasa urbană a Parisului, în special oamenii care dețineau, în acea epocă, ocupații neplăcute. Spălătorii, modistele și cântăreții de cafenele apar foarte mult în opera sa, deși balerinele au fost cele pe care le-a studiat cel mai intens. Și-a petrecut ani de zile analizând cinetica fluidă și contorsiunile lor („Fă-o din nou, de zece ori, de o sută de ori”, a spus el odată despre artă.)

Degas a realizat în cele din urmă aproximativ 1.500 de piese, inclusiv lucrări pe hârtie, sculptură, fotografie și pasteluri pe acest subiect.

150 de lucrări de lut și ceară în atelierul lui Degas

Până la sfârșitul anilor 1880, vederea i-a slăbit și în cele din urmă avea să devină aproape orb, orintându-se către sculptură. La moartea sa, în 1917, în atelierul său au fost descoperite aproximativ 150 de lucrări de lut și ceară, necunoscute tuturor, cu excepția apropiaților.

„În timpul vieții sale, aceste sculpturi au fost instrumente prin care Degas să-și anunțe picturile”, a declarat David A. Reingold, decanul Colegiului de Arte Liberale din Purdue, sugerând că artistul a făcut o punte între domeniile de studiu – inginerie și artă.

Foto credit: „La Petite Danseuse de Quatorze Ans”, Edgar Degas, Musée d’Orsay