Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Victoria and Albert Museum a renunțat la numele Sackler dat unor spații ale instituției

Victoria and Albert Museum a renunțat la numele Sackler dat unor spații ale instituției

Victoria and Albert Museum din Londra se alătură instituțiilor care au înlăturat numele familiei Sackler dat unor spații pe care le administrează. Decizia a fost luată după mai multe proteste ale activiștilor.

Centrul educațional și una dintre curțile V&A purtau numele Sackler, iar un purtător de cuvânt al muzeului a declarat pentru The Guardian că instituția și familia au fost de comun acord privind înlăturarea numelui.

„Nu avem planuri de a redenumi spațiile”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Printre instituțiile importante care au renunțat la numele Sackler (dat unor spații care urmare a donațiilor făcute de familie) se numără Metropolitan Museum of Art din New York, Tate, Luvru, Guggenheim Museum, British Museum și Serpentine Galleries.

Sackler și criza opioidelor

Apeluri pentru astfel de acțiuni au fost făcute de artista Nan Goldin și grupul activist P.A.I.N., care au organizat proteste ce au atras atenția privind legăturile dintre donațiile Sackler și rolul familiei în criza opioidelor. Aceste acțiuni sunt subliniate și în documentarul regizat de Laura Poitras care a fost recompensat cu marele premiu la Festivalul de Film de la Veneția de anul acesta.

Prin compania Purdue Pharma, familia Sackler a vândut OxyContin, analgezic ce creează dependență. Compania și familia Sackler au fost acuzate că au minimalizat cu bună știință efectele medicamentului și au contribuit direct la criza opioidelor.

În luna martie, Purdue Pharma a ajuns la o înțelegere în valoare de 6 miliarde de dolari cu opt state americane și a pus astfel capăt mai multor procese. Ca parte a acordului, compania va fi dizolvată până în 2024.

Membri ai familiei Sackler au fost fondatori ai unora dintre cele mai mari instituții din lume, donând milioane de dolari pentru muzee și galerii de artă.